Zes tips voor meer energie

Zes tips voor meer energie
vr, 17/03/2017 - 12:18
Door: jvklinken
0 reacties

Als voedingscoach Ralph Moorman aan mensen vraagt welke doelen op het gebied van hun gezondheid zij het liefst willen bereiken, dan is dat heel vaak: afvallen en meer energie. 

Maar hoe doe je dat nu echt?

Ralph: "Vraag jij je weleens af waarom zoveel mensen proberen af te vallen en waarom zo weinig daarin slagen? En dat als het wel lukt, waarom het succes dan meestal maar van korte duur is?

Er zijn zoveel verschillende afval- en dieetstrategieën bedacht, terwijl één enkele effectieve methode toch zou moeten volstaan?

En hoe komt het nou dat je gemakkelijker aankomt naarmate je ouder wordt, zelfs als je precies hetzelfde eet en evenveel of meer beweegt dan vroeger?

Vind je het ook een raadsel dat áls je afvalt, het vet op de buik of juist op de benen als laatste – of helemaal niet – verdwijnt?

Het antwoord op al deze vragen is verrassend: bij de huidige dieet en afvalstrategieën wordt een cruciale factor over het hoofd gezien.

De Hormoonfactor

Hormonen spelen ook een rol bij ons energieniveau. Weet jij dat je bloedsuikerspiegel een directe invloed heeft op je energie? 

Als je je bloedsuikerspiegel stabiel weet te houden, zorg je ervoor dat je geen energiedipjes krijgt en hoef je dus niet steeds tussendoor iets zoets te eten. 

Mijn 6 tips voor meer energie:

  1. Vermijd of verminder (flink) bewerkte 'moderne' producten als brood, pasta's, koek, snoep, gebak, frisdrank, vruchtensap, melk en allerlei ongezonde tussendoortjes. Deze leveren alleen maar lege koolhydraten.
  2. Vermijd of verminder producten met een hoge GL (glycemische index). Het uitrekenen van de GL van een samengestelde maaltijd is erg lastig. Gebruik daarom de GL als tool om je bewust te zijn welke producten meer belastend zijn voor je lichaam.
  3. De manier van bereiden van voeding is van invloed op de GL. Hoe langer groenten worden gekookt, hoe hoger de GL. Rauwe wortelen hebben dus een lagere GL dan gekookte wortelen. De GL is het hoogst als het in vloeibare vorm (soep) wordt gegeten.
  4. Gebruik bij graanproducten de onbewerkte variant, zoals zilvervliesrijst en havervlokken.
  5. Zorg ervoor dat het liefst elke maaltijd, maar in ieder geval je ontbijt, lunch en diner, gebalanceerd is en bestaat uit goede eiwitten, koolhydraten en goede vetten. Hier
    geldt ook: kies gevarieerd en eet met mate.
  6. Je kunt het effect van koolhydraten op je bloedsuiker afremmen door ze met goede vetten, eiwitten en vezels te combineren. De inname van eiwitten, vetten en vezels verlaagt de GI (glycemische index) en daarmee ook de GL. Combineer fruit dus met noten, soep met vlees of vis en witte rijst met veel groenten en wat olijfolie." 

Tot zover Ralph Moorman. Klik hier voor meer informatie.