Ziekenhuis: Frikandel voor ondervoed kind

Ziekenhuis: Frikandel voor ondervoed kind
wo, 09/11/2016 - 15:40
Door: jvklinken
0 reacties

Sommige ziekenhuizen lopen op het gebied van gezonde voeding voorop, andere lopen hopeloos achter. Het  Rijnstateziekenhuis is daarvan een voorbeeld. Het geeft ernstige zieke kinderen junkfood.

In een folder van Rijnstate, met vestigingen in Arnhem, Velp en Zevenaar, valt te lezen dat ernstig zieke kinderen die ondervoed zijn, best junkfood mogen hebben.

Als voorbeelden worden genoemd: broodje frikandel, saucijzenbroodje, gevulde koek, M&M's, pannenkoek en Snickers. Als zuivelproducten worden toetjes opgevoerd die helemaal bol staan van de suiker.

Achterhaald

Deskundigen van de landelijke Stuurgroep Ondervoeding vinden dat advies volgens een bericht  in De Gelderlander achterhaald. „Het lijkt mij tijd voor een update van dat beleid", zegt kinderarts Koen Joosten van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. „Wij zijn er als stuurgroep blij mee dat Rijnstate aandacht vraagt voor ondervoeding, maar we vinden dat het op gewicht krijgen of houden van een kind beter op een gezonde manier kan gebeuren."

Ernstig

Natuurvoedingsadviseurs klaagden afgelopen week op internet over het voedingsbeleid van Rijnstate. Daarna zette het ziekenhuis een verklaring online. „Ondervoeding bij kinderen heeft ernstige gevolgen. Zij hebben grotere kans op infecties, slechtere wondgenezing, liggen langer aan de beademing en liggen gemiddeld langer in het ziekenhuis. Daarnaast heeft ondervoeding nadelige gevolgen voor de groei en ontwikkeling van kinderen. In Nederland is ongeveer 10 procent van de kinderen bij opname ondervoed."

Energie

Volgens Rijnstate kan junkfood bij zieke kinderen juist gezond zijn, omdat het precies is wat het lichaam op dat moment nodig heeft. „Wanneer kinderen ziek zijn, is hun behoefte aan energie en eiwit vaak verhoogd. Vaak zijn voedingsmiddelen nodig die een hoge concentratie hebben aan energie (calorieën) en eiwit, zoals candybars of suikerbevattende vruchtenkwark. In deze omstandigheden kan een candybar of een pannenkoek dus 'gezond' zijn, het zieke kind heeft immers behoefte aan energie en eiwit.” 

Yoghurt

Het Voedingscentrum bevestigt dat bij ondervoeding het van belang is dat het kind voldoende energie en eiwit binnenkrijgt. „Maar dan liever door yoghurt- en melkdranken, smoothies of een boterham met kaas, dan door koek of chocolade.”

Beeld: en.wikipedia.org