Zoete aardappel rukt op

Zoete aardappel rukt op
do, 09/05/2019 - 11:38
Door: jvklinken
0 reacties

De zoete aardappel oftewel de bataat rukt op. De voedingsindustrie speelt in op de voorkeur van de consumenten die de groente als gezonder beschouwt dan reguliere aardappel.

In babyvoeding bijvoorbeeld is zoete aardappel als ingrediënt vaste prik. In de periode van 2015 tot 2018 nam het aantal nieuwe producten met zoete aardappel als ingrediënt met 21 procent toe.

De groeiende populariteit van de zoete aardappel in voedingsmiddelen weerspiegelt veranderend consumentengedrag. Steeds meer mensen verruilen producten voor gezondere alternatieven.

Subtropisch van herkomst maar er zijn ook rassen voor hier

Zoete aardappel bevat beduidend meer vitamine A en C dan reguliere aardappelen. Bovendien is de groente rijk aan beta-caroteen en heeft ze meer vezels. De glycemische index van zoete aardappel is lager dan die van de witte aardappel.

Zoete aardappel is van oorsprong een subtropische plant, maar door selectie zijn er nu ook rassen die geschikt zijn voor ons Nederlandse klimaat, zegt Carel Bouma, vermaard verbouwer van biologische aardappelen en bataten.

Zoete aardappel is geen familie van de aardappel. Het is een Winde-achtige. De MMV-Voedingsmiddelenlijst bezingt de lof van de bataat die louter blauwe stippen oogst.