Zoetjes niet meer dan zoethoudertje

Zoetjes niet meer dan zoethoudertje
di, 08/01/2019 - 13:34
Door: jvklinken
0 reacties

Zoetjes worden doorgaans in een kopje koffie of thee gedropt in de hoop af  te vallen maar je kunt ze net zo goed in het afvoerputje gooien, Er is namelijk geen enkel bewijs dat zoetstoffen helpen bij gewichtsverlies.

Wie ze gebruikt in de gedachte dat zoetstoffen goed zijn voor hun gezondheid. komt eveneens bedrogen uit. Er is maar weinig bewijs voor positieve effecten. Schadelijke gevolgen zijn evenmin bewezen. Dat leert een grootschalige review van 56 onderzoeken, gepubliceerd in het vermaarde tijdschrift BMJ. Nieuwsvoordietisten.nl maakt melding van de review.

De 56 studies zijn uitgevoerd bij zowel volwassenen als kinderen en zowel met als zonder overgewicht. Er werd gekeken naar de verschillen tussen groepen die geen gebruik maakten van zoetstoffen, groepen met een lage inname van zoetstoffen en groepen met een hoge inname van zoetstoffen. Er waren zeventien gerandomiseerde gecontroleerde studies (RCT’s), 6 controlled clinical trials en de rest bestond uit observationele studies.

Geen verschil tussen zoetstoffen, suiker of placebo

In 5 RCT’s (de beste vorm van onderzoek)  bij volwassenen was er geen significant verschil in gewichtsverlies tussen het gebruik van zoetstoffen vergeleken met suiker of placebo. De soort zoetstof (aspartaam, stevia of een combinatie van zoetstoffen) maakte geen verschil. In 2 RCT’s bij volwassenen was een zeer klein effect op het bloedglucose bij het gebruik van zoetstoffen. Er was echter geen effect op de insulinegehaltes in het bloed of op insulineresistentie.

In 2 RCT’s (n=186)werd gekeken of het gebruik van zoetstoffen effect had op de behoefte aan zoet en op de smaakperceptie van zoet. Er lijkt een klein verschil te zijn in zoetbehoefte in de groep die zoetstoffen gebruikte vergeleken met de groep die suiker gebruikte. Maar na drie jaar follow up was er geen verschil in suikerinname tussen beide groepen.

Geen harde aanwijzing dat zoetstoffen kanker veroorzaken

Van zoetstoffen wordt soms gezegd dat ze kanker veroorzaken, maar in deze studie werd geen effect gevonden. Er zijn aanwijzingen voor een effect op eierstokkanker en pancreaskanker, maar de bewijskracht is erg laag. Ook het effect op bloeddruk, depressie en nierziekten werd niet aangetoond.

Er is ook bijna geen verschil te vinden in gewichtstoename bij kinderen die zoetstoffen gebruiken of bij kinderen die suiker gebruiken. In 2 RCT’s bleek dat de BMI minder stijgt bij kinderen die zoetstoffen gebruiken dan bij kinderen die suiker gebruiken. In 1 RCT bij kinderen die aan een afslankprogramma meededen, bleek dat de kinderen die aspartaam kregen minder in gewicht aankwamen dan de kinderen die een placebo kregen. De bewijskracht is echter gering.

Beeld: consumentenbond.nl

De onderzoekers concluderen dat het gebruik van zoetstoffen weinig effect heeft op de gezondheid. Ze tekenen ook aan dat de kwaliteit van de studies te wensen overlaat: te korte duur of te weinig deelnemers. In een editorial zegt een onderzoeker van Harvard dat zoetstoffen hooguit een hulpmiddel kunnen zijn om suiker af te wennen, met als uiteindelijk doel het drinken van water en het schrappen van suikerbevattende snacks.