Zoetstof 'uitermate schadelijk'

Zoetstof 'uitermate schadelijk'
vr, 05/01/2018 - 11:49
Door: jvklinken
0 reacties

Het gaat door voor een aantrekkelijke zoetstof maar in werkelijkheid lijkt het een ziekmaker te zijn. Trehalose is in korte tijd populair geworden in de voedingsindustrie maar de zoetstof wordt nu gelinkt aan darminfectie.

De verdenking is ontstaan doordat met het  toenemend gebruik van trehalose het aantal mensen met een infectie met de besmettelijke darmbacterie Clostridium difficile sterk is gestegen. Het nieuws is door het Leids Universitair Centrum (LUMC) naar buiten gebracht via een publicatie in het  gerenommeerde tijdschrift Nature.

Samen met onderzoekers van de Houston Medical School in Texas kwam het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op het spoor dat twee ziekmakende typen van de darmbacterie Clostridium difficile door trehalose worden gestimuleerd sneller te groeien. Besmetting met Clostridium difficile kan bij mensen met een verstoorde darmflora ernstige diarree veroorzaken. Of er dodelijke slachtoffers zijn gevallen, vermeldt het LUMC niet.
 

Bacterieën gebruiken zoetstof om te groeien
 

Door een analyse van genetisch materiaal van de ziekmakende bacterietypen kwamen de onderzoekers erachter dat deze twee bacteriestammen een mutatie hebben waardoor ze kleine hoeveelheden trehalose snel kunnen gebruiken om te groeien. Bovendien zagen ze dat muizen die kleine hoeveelheden van de zoetstof in hun eten kregen, gevoeliger werden en eerder doodgingen aan de infectie door deze twee typen Clostridium difficile.

Trehalose is een suikertype, ongeveer half zo zoet als tafelsuiker, dat begin deze eeuw in de voedingsindustrie werd geïntroduceerd als kunstmatige zoetstof die de houdbaarheid verhoogt. Het stofje stelt bepaalde planten- en dierencellen in staat om jarenlang in uitgedroogde staat te overleven en na bevochtiging opnieuw actief te worden. Die eigenschap maakt trehalose aantrekkelijk als ingrediënt voor ge(vries)droogde, gebakken en bewerkte levensmiddelen om smaak, textuur en aantrekkelijkheid te verhogen en stabiliteit te verbeteren.

Trehalose zit in talloze voedingsmiddelen: Koolzuurhoudende dranken, niet-koolzuurhoudende dranken, hard en zacht snoep, jam en gelei, zuivelproducten, verwerkte fruit en vruchtensappen, verwerkte groenten en groentesappen, dieetproducten, droge producten, bevroren desserts, bakkerijproducten, vleesproducten, vleeswaren. pastasaus.
saladedressing, chips, uienpoeder, cheddar kaas, popcorn en kippensoep.
De zoetstof werd in 2000 in de VS en in 2001 in de EU veilig bevonden voor gebruik in levensmiddelen. Het heeft geen E-nummer maar is toegelaten als novel food.

‘Veiligheid van chemische stoffen is momentopname’

Ed Kuijper, hoofd van het laboratorium Experimentele Bacteriologie in het LUMC, zegt op Foodlog dat belangrijke veranderingen in de voedingsindustrie wellicht kunnen leiden tot de opkomst en verspreiding van micro-organismen die diarree kunnen veroorzaken zonder besmetting van het voedsel zelf.
Ook de bekende Amsterdamse hoogleraar en voedingsexpert Jaap Seidell  trekt de discussie breder. “Een veilig bevonden veel gebruikte zoetstof blijkt uitermate schadelijk. Veiligheid van chemische stoffen kan maar een beperkte momentopname zijn. E-nummers: er in als het moet er uit als het kan.”

Beeld: gezondheidsnet.nl