Zomerfruit: Eet van alles wat

Zomerfruit: Eet van alles wat
di, 03/07/2018 - 12:02
Door: jvklinken
0 reacties

De zomer zit vast in het zadel. Ook de komende weken blijft het warm. Dat betekent dat het zomerfruit kan groeien en bloeien. Smullen geblazen!

Met zomerfruit hebben we het over zachte fruitsoorten en steenvruchten. Aardbeien, frambozen, bramen, kruisbessen of stekelbessen, witte bessen, rode bessen, blauwe bessen of bosbessen en zwarte bessen of cassisbessen zijn voorbeelden van zacht zomerfruit. Kersen, perziken, nectarines, abrikozen en pruimen zijn typische steenvruchten.

Zomerfruit bevat veel essentiële voedingsstoffen maar weinig calorieën. Vooral zacht zomerfruit bevat gemiddeld extra voedingsvezels en vitamine C. Het gemiddelde vezelgehalte van zacht zomerfruit bedraagt 4,8 gram per ons ten opzichte van 2,2 gram in ander fruit.

Vooral aardbeien, frambozen, kruisbessen, witte en zwarte bessen zijn bijzonder rijk aan vitamine C.

Variatie is belangrijk

Zomerfruit dankt haar intense kleur onder meer aan de aanwezigheid van bioactieve stoffen. Die hebben een zogeheten antioxidantwerking. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen en andere schadelijke stoffen, die in het lichaam vrijkomen als gevolg van allerlei oxidatiereacties.

Antioxidanten verhogen waarschijnlijk onze weerstand tegen diverse welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten en bepaalde kankers. Geen enkel voedingsmiddel bevat alle bioactieve stoffen samen. Variatie is daarom belangrijk.

Hele jaar door twee tot drie stuks fruit

In het kader van een gezonde voeding wordt aangeraden om het hele jaar door twee tot drie stuks fruit per dag te eten. Dit komt overeen met zo’n 250 tot 375 gram. Eén portie fruit komt ongeveer overeen met 1 appel, 2 pruimen, 1 perzik, 2 abrikozen, 1 nectarine, 10 trosjes witte, rode of zwarte bessen, twee handenvol kersen (30 stuks), een hand aardbeien (10 stuks), een hand frambozen, bosbessen of bramen (35 stuks). 

Aan fruit in het algemeen worden tal van gezondheidsvoordelen toegeschreven. Er zijn sterke aanwijzingen voor een beschermende werking tegen chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker, overgewicht en diabetes.

Interactie tussen verschillende fruitbestanddelen

Waarschijnlijk is het gezondheidsbevorderende effect van fruit niet te danken aan één bepaalde stof op zich, maar aan de interactie tussen verschillende fruitbestanddelen. 

Voldoende fruit eten en kiezen voor een gevarieerd fruitassortiment is cruciaal om volop van alle gezondheidsvoordelen van fruit, inclusief zomerfruit, te kunnen genieten.

Hoe rijper hoe zoeter

Tijdens het rijpingsproces verandert de smaak van fruit door een omzetting van zetmeel in suiker. Hoe rijper de vrucht, hoe zoeter de smaak. De caloriewaarde verandert gedurende het rijpingsproces echter nauwelijks omdat de totale hoeveelheid koolhydraten quasi onveranderd blijft. Het gemiddelde suikergehalte van een rijpe vrucht varieert van ongeveer 5 tot 15 gram per ons. Dit is nog altijd veel lager dan het enkelvoudige suikergehalte in andere zoetigheden zoals chocolade, snoep, koek en gebak dat gemakkelijk kan oplopen tot 30 gram of meer per 100 ons en die daarnaast ook veel vet kunnen bevatten. 

Voedingsvezels, vitaminen en mineralen

Bovendien levert fruit behalve natuurlijke suikers ook nog andere essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Door zijn nutriëntdense samenstelling past dus ook rijp en zoet fruit in een lijnvriendelijke voeding. Hou je wel aan de aanbeveling van twee tot drie stuks per dag. 

Confituur kan vers fruit niet vervangen, ook niet als hij zelfgemaakt is van bijvoorbeeld verse aardbeien, kersen of bessen. Confituur bevat meer suiker en minder essentiële voedingsstoffen. Door het kookproces is er een zeker verlies van voedingsstoffen. Vooral de wateroplosbare vitaminen zoals vitamine C zijn hittegevoelig. Door zijn hoge energieaanbreng wordt confituur ingedeeld in de rode zone.

Bron: gezondheid.be 

Beeld: tuinadvies.nl

Gerelateerde artikelen in Uitzicht