Zon remt tumoren

Zon remt tumoren
di, 29/07/2014 - 14:55
Door: jvklinken
0 reacties

Zonlicht gaat de groei van tumoren tegen.   Muizen die worden blootgesteld aan UV-licht,  ontwikkelen minder snel kwaadaardige tumoren in de darmen. Het lijkt erop dat dit resultaat vertaald kan worden naar de mens. 

Onderzoek aan de Universiteit van Leiden laat zien dat zonlicht invloed heeft op het ontstaan van tumoren en de ontwikkeling naar kwaadaardigheid. Weliswaar werd het onderzoek gedaan bij muizen en niet bij mensen maar volgens de Leidse onderzoekers wijzen de epidemiologische gegevens erop dat de resultaten ook gelden voor mensen. Daarnaast onderschrijven de studie-uitkomsten dat het risico op darmkanker vermindert bij regelmatige gematigde blootstelling aan de zon. 

Vitamine D
Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat hoge niveaus aan vitamine D en blootstelling aan UV-licht gelinkt zijn aan lagere sterfte bij darmkanker. Naar aanleiding van deze theorie startte een groep wetenschappers van de Universiteit van Leiden een onderzoek om te kijken of dit verband bij muizen causaal is. De uitkomst van de studie was helder. Naast een remmend effect op de tumorgroei, bleek eveneens dat gematigde blootstelling aan UV-licht tot gevolg heeft dat er minder tumoren kwaadaardig werden. Dit effect werd overigens niet aangetoond bij de onderzoeksgroep die vitamine D-suppletie kreeg toegediend. 
De studie concludeert daarmee dat UV-blootstelling (zonder inmenging van oraal ingenomen Vitamine D) de progressie tot kwaadaardigheid vermindert.
Dieet
De Nederlandse wetenschappers hebben voor de studie muizen met aanleg voor de vorming van darmtumoren op een vitamine D-arm dieet gezet. Naast de controlegroep kreeg één groep extra vitamine D en een andere werd blootgesteld aan UV-licht. Na zes weken behandelen lag het vitamine D-niveau van deze laatste groep aanzienlijk hoger. De tumorbelasting was significant lager bij zowel de groep met extra vitamine D als de groep die werd blootgesteld aan UV-licht, in verhouding tot de controlegroep. Enkel bij de groep die werd blootgesteld aan UV vertraagde de progressie naar kwaadaardige tumoren.
Biologisch bewijs
"De Nederlandse wetenschappers tonen met dit belangrijke onderzoek aan dat regelmatige en gematigde blootstelling aan zonlicht het risico op darmkanker verlaagt. De studieresultaten leveren biologisch bewijs voor een causaal verband bij darmkanker bij mensen - zoals de wetenschappers ook zelf in hun studie aangeven. Het is wederom een wetenschappelijk onderbouwd argument voor de visie dat zonlicht een belangrijke rol moet blijven spelen in het leven van de mens", zeg Ad Brand, woordvoerder van het Sunlight Research Forum (SRF). 
Het Sunlight Research Forum (SRF) is een organisatie zonder winstoogmerk, gevestigd in Nederland. Het doel van deze organisatie is het ter beschikking stellen aan het grote publiek van de laatste medische en wetenschappelijke bewijzen over de effecten van gematigde blootstelling aan UV-straling.

beeld: powerlisting.wikia.com