Zowel koe- als sojamelk omstreden

Zowel koe- als sojamelk omstreden
ma, 12/02/2018 - 14:51
Door: jvklinken
0 reacties

Steeds vaker wordt gekozen voor plantaardige melk in plaats van koemelk. Een Canadees onderzoek beveelt vooral sojamelk aan maar daar is nogal wat kritiek op.

Plantaardige melk zou gezonder zijn  dan koemelk en kent niet het bezwaar van lactose-intolerantie. Maar welk alternatief verdient aanbeveling? Een nieuw onderzoek van de Canadese McGill University vergelijkt de voedingswaarden van vier soorten plantaardige zuivel: sojamelk, amandelmelk, kokosmelk en rijstmelk. 
De onderzoekers concluderen dat koemelk het wint van de plantaardige alternatieven. Het bevat een compleet product met zowel eiwitten, vetten als koolhydraten. Daarbij moet worden aangetekend dat het Moermandieet koemelk uitsluit vanwege de dierlijke eiwitten. Ook van andere zijde is koemelk onderuit  gehaald.

Sojamelk bevat uitgebalanceerde voedingsstoffen

Als het om een keuze gaat uit de alternatieven voor koemelk, opteren de onderzoekers voor sojamelk. Die bevat van de vier dranken de best uitgebalanceerde voedingsstoffen. Het eiwitgehalte is bijna net zo hoog als dat van koemelk maar het bevat minder vet en koolhydraten. Sommige mensen drinken speciaal sojamelk vanwege de isoflavonen die misschien beschermen tegen kanker. Niet iedereen vindt de aparte smaak van deze melk lekker.

Kokos- en rijstmelk vallen af

Volgens de onderzoekers zijn kokos- en rijstmelk geen volwaardige vervangers van koemelk. Hoewel amandelmelk een goede smaak heeft en goed uitgebalanceerd is, stellen de onderzoekers vast dat de nutriëntendichtheid een stuk lager is dan van koemelk en je dus moet opletten of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. 
De New York Times schreef onlangs over een nieuwe toevoeging aan het rijtje van plantaardige zuivel: havermelk. In Nederlandse supermarkten is dit drankje al enige tijd te koop. Het ontbreekt nog aan goede onderzoeken naar havermelk.

De aanbeveling van sojamelk is omstreden, zo blijkt uit reacties op Foodlog (scroll naar onderen). Verder mag niet  onvermeld blijven dat voedingsexpert dr. Hans Stoop grote moeite heeft met soja. Wij Europeanen nemen de goede voedingsstoffen niet op omdat we er niet van kinds af aan vertrouwd mee zijn, dit  in tegenstelling tot Aziaten, en verder pleit Stoop voor gefermenteerde soja in plaats van ongefermenteerde (zoals sojamelk).

Beeld: openovereten.nl

 

 

Gerelateerde artikelen in Uitzicht