Zwarte voeding is de mode

Zwarte voeding is de mode
wo, 09/08/2017 - 12:43
Door: jvklinken
0 reacties

Zwart is de mode. Zelfs ons voedsel moet eraan geloven. Er is al zwart ijs  te koop, zwarte   smoothies, zwarte broodjes en zwarte pizza’s. Zwart zou niet alleen trendy zijn maar ook gezond. Hoe zit dat?

Roberto Gelato in Utrecht verkoopt gitzwart ijs. De trend is komen overwaaien uit de VS, waar zwart ijs al een tijdje hip is. Het is een eenvoudig kunstje. Je mengt gewoon wat actieve koolstof  door het ijs om het zwart te maken en dat is het.
 

Norit dankt er zijn zwarte kleur aan

Het spul heet actieve kool omdat de kooldeeltjes actief gasvormige of vloeibare deeltjes kunnen binden. De bekende tabletjes van Norit danken er hun zwarte kleur aan. Die tabletjes werden vroeger vooral gegeven bij diarree maar de werking daarvan is nooit echt bewezen. 

Volgens de Amsterdamse voedingshoogleraar Jaap Seidell is het gebruik mogelijk zelfs schadelijk, omdat het de opname van voedingsstoffen, enzymen, geneesmiddelen en anti­biotica kan belemmeren.
De actieve kool geeft voeding niet alleen een trendy uiterlijk, ook de smaak is bijzonder. Die wordt umami genoemd, de vijfde smaak naast zout, zuur, zoet en bitter. 

 

Als een magneet
 

Hoe zit het met de gezondheidsclaims die aan actieve kool worden toegedicht? Zo zou actieve kool als een magneet werken om allerlei onzuiverheden en giftige stoffen uit de darminhoud te halen.  Ook zou het ons lichaam herladen en opnieuw in balans brengen.
Uit zijn verband gerukt, zegt Seidell daarvan.  Iets met klok en klepel. Actieve kool is inderdaad al duizenden jaren een effectief middel bij acute vergiftiging.  Het kan giftige stoffen in de darm binden. En dat klinkt een beetje als 'detoxing'. Wat hierbij over het hoofd wordt gezien, is volgens Seidell dat actieve kool geen onderscheid maakt tussen schadelijke en nuttige stoffen. Alleen bij een acute vergiftiging is actieve kool een aanrader en anders niet.

Beeld: lekkerijs.nl

 

Gerelateerde artikelen in Uitzicht