Oma weet nog steeds raad

Oma weet nog steeds raad
vr, 08/07/2016 - 11:32
Door: jvklinken
0 reacties

Oma weet raad. Onder dat motto zijn al heel veel weetjes en adviezen van generatie op generatie doorgegeven.  Vaak zijn ze het uitproberen waard.

Het Belgische weblog gezondheid.be heeft de nodige weetjes op een rijtje gezet nadat ze van het  stof waren ontdaan. “Onze grootmoeders hadden geen internet om informatie of remedies op te zoeken, hooguit een schriftje met een paar notities. En toch zijn/waren de meesten een vat boordevol praktische tricks en trucjes.”

  • Kippenbouillon tegen verkoudheid -  Drink een kop zelfgemaakte warme kippensoep als je verkouden bent. Die bevat een aantal heilzame voedingsstoffen en de warmte helpt tevens om de slijmen los te maken.

  • Zoutwater bij een pijnlijke keel - Deze remedie klinkt niet bepaald uitnodigend, maar helpt wel degelijk om je keelpijn tijdelijk te verzachten: los ½ koffielepel zout op in 25 cl warm water en gorgel tot je resultaat voelt.

  • Verse melk tegen zonnebrand -  De eiwitten in melk hebben een ontstekingsremmend effect. Daarom brengen melkcompressen soelaas bij zonnebrand. Meng gelijke hoeveelheden melk en water en doe er wat ijsblokjes bij. Drenk een washandje in de mengeling en leg het 10 à 15 minuten op de verbrande lichaamszone. Herhaal dat gedurende een tweetal uren.

  • Gember tegen misselijkheid - Snij een vijftal plakjes gember af, doe ze in een kop en giet er kokend water over. Laat ze een drietal minuten trekken, voeg wat suiker toe en drink het water met kleine slokjes op.

  • Veenbessen tegen blaasontsteking  - Dagelijks een glas ongezoet veenbessensap drinken verhoogt de zuurtegraad in de blaas en maakt ze zo minder toegankelijk voor bacteriën. Volgens het American College of Obstetricians and Gynecologists is deze remedie inderdaad doeltreffend om het risico op blaasontsteking te verminderen, maar ze is niet efficiënt als behandeling van een blaasontsteking die er al is.

  • IJsblokjes, zeep of azijn tegen insectenbeten - Als je met een ijsblokje over een insectenbeet wrijft, jeukt de beet minder en gaat ze minder opzwellen. Deppen met azijn of zeepsop helpt ook om de jeuk te lijf te gaan.

  • Koude compressen tegen de koorts - Koorts is een natuurlijk verdedigingsmechanisme van ons lichaam en hoeft dus niet meteen onderdrukt te worden. Maar als de koorts te hoog oploopt en je je ellendig voelt, kan je koude compressen op je voorhoofd leggen of onder je oksels steken om af te koelen. Je kunt ook een lauw badje nemen.

  • Honing tegen hoest - Een lepeltje honing een half uur voor het slapengaan smeert de keel en vermindert de hoestprikkels bij kinderen vanaf 2 jaar. Oma wist dat maar al te goed, maar het werd inmiddels ook bewezen door een aantal klinische studies.

  • Havermout tegen droge huid - Bij jeukende huid doet havermout wonderen. Het heeft vochtinbrengende en ontstekingsremmende eigenschappen. Maak een papje door ¼ kop gemalen havermout te mengen met een kop water. Breng de substantie op de droge of ruwe huid aan en laat ze twintig minuten intrekken.

  • Beeld: invanddis.proboards.com