Kruiden

Medicijnkast van moeder natuur

Gezondheid vraagt om een investering in goede leefstijlgewoonten, waarbij kruiden een positief verschil kunnen maken. Kruiden verrichten wonderen voor de smaak en geur en zitten boordevol vitamines, mineralen en sporenelementen.

Overal ter wereld worden kruiden gebruikt om kwalen te genezen. In sterk geconcentreerde vorm, als natuurgeneeskundig supplement, bevatten ze bovendien een grote variëteit aan nuttige stoffen voor de meest uiteenlopende klachten, van een eenvoudige verkoudheid tot misselijkheid bij chemotherapie.

Denk bij een volwaardig dieet ook aan wilde kruiden. Veel planten hebben een antivirale werking. Ieder seizoen is interessant. Daarover schrijft kruidendeskundige Marry Foelkel in ieder nummer van MMV’s lednemagazine Uitzicht. ‘Gezonde voeding ligt voor je voeten om op te rapen’, is een van haar gevleugelde uitspraken. Daarbij doelend op kruiden, zoals paardenbloem, brandnetel en madelief. En: als je last hebt van woekerend kruid in je tuin: ‘If you can’t beat it, eat is!’ Neem dus standaard een (herbruikbaar) tasje mee als je een wandeling gaat maken. Een heel gemakkelijke manier om extra voedingsstoffen binnen te krijgen is het om (delen van) een plant door de thee te doen: denk daarbij aan brandnetels en zevenblad, maar ook aan het blad van een bessenstruik of notenboom.

Marry Foelkel publiceert in iedere Uitzicht haar column ‘Marry’s kruidentuin’, waarin zij informatie geeft over plant in het desbetreffende seizoen. Met standaard een recept erbij. In 2019 verscheen een selectie van deze columns in een bundel: Marry’s lessen uit de natuur. Prijs voor leden 10.85 euro, voor niet-leden 13.35 euro.

Kruidenpesto in een handomdraai!

Kruiden zijn een zeer geconcentreerde bron van voedingsstoffen. Een zelfgemaakte pesto is in een handomdraai gemaakt en bevat veel meer sporenelementen, mineralen en vitamines dan bijvoorbeeld een krop sla.

Ingrediënten:
• handvol pompoenpitten
• handvol groene blaadjes (peterselie, basilicum, zevenblad, Oost-Indische kers… varieer naar keuze)
• 2 teentjes knoflook
• 3 eetlepels extra vergine olijfolie
• snufje zout en peper

Bereiding:
Doe de ingrediënten in een maatbeker. Gebruik de staafmixer of blender om er een smeuïge substantie van te maken. Lekker op de boterham!

Wetenschappelijk onderzoek

Naar de werkzaamheid van kruiden wordt veel wetenschappelijk onderzoek verricht. Ook de middelen van de farmaceutische industrie zijn vaak afkomstig uit de natuur, maar dan in bewerkte vorm. Aspirine is daar een goed voorbeeld van. Het is een middel dat is afgeleid van een stof uit wilgenbladeren.

Helaas zijn veel kruiden die eeuwenlang in zwang zijn geweest uit beeld geraakt. Die zijn hebben hun plek moeten afstaan aan synthetische middelen met alle bijwerkingen van dien. Van bijvoorbeeld sint-janskruid wisten onze verre voorouders al dat het werkzaam is bij neerslachtigheid. Maar in plaats daarvan slikken honderdduizenden mensen met een depressie nu synthetische middelen zoals seroxat. De bijwerkingen zijn berucht, zoals gewichtstoename, beïnvloeding van het gezichtsvermogen en verminderde seksuele lust. Van sint-janskruid is intussen onomstotelijk wetenschappelijk vastgesteld dat onze voorouders het bij het rechte eind hadden. In een interview in Uitzicht getiteld: ‘Veruit de meeste medicijnen voegen niets toe’ vertelt arts en epidemioloog Dick Bijl hoe de farmaceutische industrie onze gezondheidszorg negatief beïnvloedt.

Op ons nieuwspagina houden we u graag op de hoogte van laatste ontwikkelingen. Meld u ook vooral aan voor onze gratis wekelijkse onze nieuwsbrief Divitaal. Meer weten over kruidengeneeskunde? In Nederland bestaat de Nederlandse Vereniging voor Fythotherapie.  Een vertrouwd adres voor de levering van geneeskrachtige kruiden is de Natuurapotheek in Pijnacker.

Beeld: Gijs Versteeg