Supplementen

Slikken met beleid

In de natuurlijke behandeling van kanker kennen NTTT- en NGOO-artsen een belangrijke rol toe aan natuurgeneeskundige en orthomoleculaire supplementen. Laat je daarbij altijd begeleiden door een specialist.

Het volgen van de voedingsrichtlijnen van MMV is mogelijk zonder de begeleiding van een arts, maar dat geldt niet voor het gebruik van supplementen. De extra voedingsstoffen die je nodig hebt, hangen samen met je conditie. En is dus maatwerk en vakwerk. Laat je dus altijd begeleiden door een specialist.

Supplement betekent letterlijk ‘aanvulling’. Een supplement is bedoeld
als aanvulling op je voeding. En niet ter vervanging. Eerst voeding, dan supplementen. Het is onverstandig om zomaar wat te slikken. Van sommige supplementen is bekend dat ze de werking van medicijnen tegengaan of juist versterken.

Ouderen

Ouderen zijn vaak ook gebaat bij supplementen. Vaak hebben zij een gebrek aan vitamine D. Ook andere tekorten komen voor, zoals  B12 en foliumzuur. Complementaire artsen kunnen hierin goede adviezen geven.

Zwangeren

Zwangere vrouwen vormen een aparte categorie. Zij doen er goed aan om ruim voor de zwangerschap supplementen te slikken. MMV-wetenschapsman dr. Hans Stoop schreef hierover in magazine Uitzicht een belangwekkende serie.

Gezonde mensen

Of ook anderen mensen er verstandig aan doen supplementen te slikken, is onderwerp van een breedvoerig debat. Iedereen is het erover eens dat supplementen nooit een gezond, gevarieerd dieet kunnen vervangen. Maar wat is een gezond dieet? Biedt ons dagelijks menu voldoende stoffen die ons beschermen tegen allerlei ziekten, zeker als we niet-biologisch eten.

In december 2013 bracht De Volkskrant een publicatie waarin het nut van supplementen voor gezonde mensen ernstig in twijfel werd getrokken. Het effect zou nihil zijn. De orthomolecualir farmacoloog dr. Gert Schuitemaker reageerde hierop dat de toegepaste meetmethode volstrekt ondeugdelijk zou zijn.

Er is nog een ander aspect. Veel supplementen worden niet goed door het lichaam opgenomen. Curcumine (van kurkuma) is daarvan een goed voorbeeld.  Dat curcumine heilzame effecten heeft, is waterdicht bewezen. In hoge doseringen kan het zelfs massaal kankercellen doden. Het probleem is echter dat curcumine heel slecht door het lichaam wordt opgenomen. De betere producenten van supplementen schenken aan dit aspect wel steeds meer aandacht. Het is dus goed om als consument te letten op informatie over de opneembaarheid.

Synthetische, natuuridentieke en natuurlijke nutriënten

Supplementen zijn in diverse categorieën te onderscheiden. Ze kunnen natuurlijke nutriënten bevatten die in de natuur ontstaan zijn en als zodanig voorkomen. Deze stoffen kunnen van plantaardige of van dierlijke oorsprong zijn. Een andere categorie zijn de synthetische (of kunstmatige) middelen die in het laboratorium zijn gemaakt. Deze stoffen kunnen in chemische structuur totaal nieuw zijn, dat wil zeggen niet in opbouw en structuur overeenkomen met stoffen die in de natuur voorkomen. Dergelijke stoffen zijn daarom niet vergelijkbaar met natuurlijke voedingsstoffen. Dat betekent dus ook dat hun werking totaal kan verschillen van de natuurlijke stoffen.

De benaming natuuridentiek doet geen uitspraak over de herkomst van de stof, maar over de chemische structuur. Natuuridentieke voedingsstoffen hebben exact dezelfde molecuulsamenstelling als natuurlijke voedingsstoffen. Dit houdt in dat ze dezelfde opbouw, driedimensionale structuur en werking hebben als de natuurlijke voedingsstoffen. De oorsprong van natuuridentieke voedingsstoffen kan zowel natuurlijk als synthetisch zijn, of een combinatie van beide. Voorbeelden van natuuridentieke stoffen van natuurlijke oorsprong die in voedingssupplementen gebruikt worden, zijn L-Carnitine en trans-co-enzym Q10. Daarentegen komen D-Carnitine en cis-co-enzym Q10 niet in de natuur voor. MMV heeft de voorkeur voor natuurlijke nutriënten.