Pinda-allergie succesvol behandeld met pinda

Elke dag pinda-eiwit eten, bleek onder allergische kinderen de tolerantie voor pinda’s sterk te verbeteren. ‘Orale immunotherapie verdient overweging als alternatief voor de huidige aanbeveling pinda’s te vermijden’, vinden Canadese onderzoekers.

Een pinda-allergie kan in zeldzame gevallen levensbedreigend zijn. Ook als de allergische reacties minder ernstig uitpakken, kunnen ze de kwaliteit van leven ernstig aantasten. De angst ongemerkt pinda-eiwit binnen te krijgen zit er bij allergische kinderen en hun ouders diep in. Onderzoek, uitgevoerd door de universiteit van British Columbia en het BC Children’s Hospital toonde aan dat het immuunsysteem een minder vijandige reactie op pinda-eiwit is aan te leren.

Helemaal nieuw is dat niet. Sinds 2017 verschenen meerdere studies die dit aantoonden. Bijzonder aan het Canadese onderzoek is het hoge succespercentage en dat het plaats had buiten de klinische setting. Dat allergische kinderen in de thuissituatie veilig pindaproteïne kunnen innemen had de onderzoeksgroep vorig jaar al aangetoond. Hun jongste publicatie, in The Journal of Allergy and Clinical Immunology, laat zien wat een jaar ‘pinda-Orale Immunotherapie’ (P-OIT) in de praktijk vermag.

Een handvol pinda’s

Voorafgaand aan de studie was bij de deelnemers, met een leeftijd van negen tot zeventig maanden,  klinisch een pinda-allergie vastgesteld. Onder meer op basis van een specifieke afweerstof in het bloed en de reactie op een huidprik. Onder medisch toezicht consumeerden de kinderen in kleine stapjes steeds wat meer pinda-eiwit.

Doel van deze opbouwfase was om tot een consumptie van 300 milligram eiwit te komen. Dat is vergelijkbaar met één pinda of een kwart theelepel pindakaas. Alleen kinderen die tijdens de opbouwfase tenminste één keer een allergische reactie vertoonden, konden aan de studie deelnemen. Daarna dienden ze een jaar lang thuis de onderhoudsdosis van 300 milligram in te nemen.

De onderzoekers wilden in de eerste plaats weten wat dit met de immuunreactie van de kinderen zou doen. Van de 117 kinderen in de leeftijd van negen tot zeventig maanden die de eindstreep haalden, was 98 procent na een jaar in staat zonder symptomen een gram pindaeiwit te consumeren. Terwijl 92 kinderen (78 procent) zonder problemen tot vier gram kwam, wat te vergelijken is met een handje pinda’s. Van de 25 kinderen die tijdens deze finale test allergische reacties vertoonden, was de drempel daarvoor verhoogd naar gemiddeld 3,4 gram eiwit.

Zeventien van hen vertoonden lichte allergische reacties (graad 1) toen hun individuele tolerantiedrempel eenmaal overschreden was, bij zeven kinderen was de reactie heftiger (graad 2) en één kind moest met graad 3-reacties naar de spoedeisende hulp. Ter vergelijking: een graad 5-reactie is de potentieel levensbedreigende anafylactische shock.

Liever behandelen dan vermijden

Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat kinderen met een pinda-allergie zo jong mogelijk met de orale immunotherapie beginnen. Bij hen is het gemakkelijker de dagelijkse onderhoudsdosering toe te dienen. Behalve het voordeel van therapietrouw is het immuunsysteem van jonge kinderen nog ‘buigzaam’. Ongeveer twintig procent van de kinderen groeit vanzelf over een pinda-allergie heen. Maar voor de meesten betekent niet behandelen dat de allergie levenslang duurt en de reacties heftiger worden.

In dit onderzoek verdroeg 98 procent van de kinderen na een jaar één gram pindaproteïne. Voldoende om 99 procent van de toevallige blootstelling, bijvoorbeeld in koekjes, probleemloos te doorstaan. Een niet onderschatten gezondheidswinst, stelt Edmond Chan op de website van de universiteit. Want hoewel dodelijke incidenten zeldzaam zijn, heeft een pinda-allergie een grote impact op leven van ouders en kinderen.

‘Veel families voelen zich hopeloos in de omgang met een probleem waar ze geen oplossing voor zien’, zegt hij. Onderzoeksleider en eerste auteur van de publicatie Lianne Soller: ‘Deze kinderen kunnen nu per ongeluk iets eten waar pindakaas in zit – zoals een koekje of cake – en geen allergische aanval krijgen. Dat is fantastisch nieuws voor de families.’

De moeder van Saiya Dhaliwal (6 jaar) onderstreept dat: ‘We waren altijd ongerust. Elk uitje draaide om haar voedselallergieën. Nu kunnen we naar een restaurant of een verjaardagsfeestje zonder permanent in angst te zitten.’ Saiya eet tegenwoordig drie per week een boterham met pindakaas. Ze houdt van de geur van pinda en vraagt er om als traktatie.

Uitvallers

Niet elk kind dat aan de studie begon heeft de eindstreep gehaald. Aanvankelijk stroomden 164 kinderen in. Een aantal werd gedurende de looptijd uitgesloten omdat ze met andere therapieën aan gang gingen, de onderhoudsdosering niet meer slikten of niet op herhaalafspraken in het ziekenhuis kwamen opdagen. Het is de vraag wat deze uitval betekent voor de zeggingskracht van de resultaten.

In het slechtste scenario, schrijven de auteurs, zouden alle uitvallers allergische reacties vertonen bij vier gram pindaproteïne. Dan nog zou dat een beter resultaat zijn dan de klinische studies konden laten zien. Maar dat slechtste scenario is onwaarschijnlijk.

De groep uitvallers er bij de start van de studie wel iets ‘slechter’ aan toe. Ze hadden gemiddeld twee keer meer van het afweerstof (Ps-IgE) in hun bloed en ook hun huidreactie was gemiddeld twee millimeter groter. Onder de groep kinderen die wel de studie afrondden was echter een subgroep met een vergelijkbare uitgangssituatie. Van deze dertien kinderen konden er aan het einde van de studie elf zonder allergische reactie vier gram pindaproteïne verdragen.

“Walnuts and peanuts” by viZZZual.com is licensed under CC BY 2.0

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug