Pof ook eens kastanjes

Het is kastanjetijd. Ze worden overal volop geraapt. Anders kunt u wel bij de groenteboer terecht. Niet bij iedereen loopt meteen het water in de mond als het woord kastanje valt. Onbekend maakt onbemind. Stap eens over die reserves heen want kastanjes zijn hartstikke gezond.

Tamme kastanjes

Kastanjes behoren tot de groep van de noten, want het gaat om zaden in een harde bast – zij het minder hard dan die van bijvoorbeeld okkernoten, hazelnoten en amandelen. Tegelijk verschillen ze sterk van andere noten omdat ze arm zijn aan vetten.

Paardenkastanje is giftig voor de mens

Let wel, we spreken hier over de eetbare, tamme kastanje, de Castanea sativa. Je herkent ze aan de behaarde punt met enkele stekels op een staartje.

De paardenkastanje draagt deels dezelfde naam, maar is van het geslacht aesculus en is giftig voor mensen. Paardenkastanjes hebben geen behaard, stekelig staartje. Ze zijn overal rond.

Roosteren of poffen is kinderspel

Kastanjes roosteren of poffen is kinderspel. Reinig ze met een vochtige doek en snij ze kruiselings in met een scherp mes om openbarsten te voorkomen. Spreid ze uit op een bakplaat en rooster ze 20 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden). Schud ze af en toe. Eet ze warm, want pellen is soms moeilijk als ze volledig afgekoeld zijn. Geroosterde kastanjes zijn lekker in slaatjes of als extra bijgerecht.

Lees ook wat de MMV-Voedingsmiddelenlijst over kastanjes zegt!

En: Hoe herken je eetbare kastanjes?

Beeld: moniquevandervloed.nl

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug