Preventieve borstamputatie bij BRCA2 niet nodig

Vrouwen met het gevreesde borstkankergen BRCA2 laten uit voorzorg vaak de beide borsten weghalen. Dat gebeurt veelal op medisch advies. Borstamputatie blijkt echter helemaal niet nodig.

“Voor vrouwen die de BRCA2-genmutatie hebben, lijkt zo’n dubbele borstamputatie geen invloed te hebben op hun risico om te overlijden aan borstkanker”, meldt het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam

Bij amputatie grote emotionele schade

Vrouwen die hun borsten preventief lieten verwijderen omdat ze drager zijn van BRCA2, zullen het nieuws met gemengde gevoelens ontvangen. Borstamputatie brengt vaak grote emotionele schade met zich mee terwijl ook het seksleven eronder te lijden heeft.

Elk jaar laten meer dan honderd vrouwen hun borsten preventief verwijderen, omdat zij door een genfout een kans van 60 tot 80 procent op borstkanker hebben. 

Advies voor BRCA1-dragers blijft amputatie

Dat amputatie bij BRCA2 geen invloed heeft op het risico op overlijden aan borstkanker blijkt uit een studie van Annette Heemskerk-Gerritsen van het Erasmus MC. Ze voerde de studie uit in nauwe samenwerking met academische centra uit het hele land. In totaal werden bijna drieduizend vrouwen met BRCA1 en BRCA2 gemiddeld tien jaar lang gevolgd. Voor dragers van BRCA1 blijft het advies de borsten te laten weghalen. 
Voor de BRCA2-dragers blijft intensieve controle in de vorm van periodieke MRI-scans en mammografie geboden. Mocht er tijdens die controlemomenten tóch een knobbeltje worden gevonden in een vroeg stadium, dan zijn de ziekenhuisbehandelingen tegenwoordig zo goed dat vrouwen vaak alsnog kunnen kiezen voor een borstbesparende operatie.

‘Het doet iets met je zelfbeeld’

De onderzoekers beseffen dat het nieuws een klap kan zijn voor de honderden vrouwen die al een borstamputatie achter de rug hebben. Dat was met de kennis van nu niet nodig.

Voor toekomstige patiënten met BRCA2 zijn de onderzoeksresultaten een opluchting, denkt onderzoekster en epidemioloog Annette Heemskerk-Gerritsen. ,,Je borsten laten verwijderen is voor elke vrouw heftig. Het doet iets met je zelfbeeld en seksualiteit. Voor de vrouwen die nog worstelden, is het fijn om te weten dat ze écht een keuze hebben”, zegt ze in het AD.
Voor vrouwen met BRCA1 blijkt het omgekeerde het geval. De studie toonde aan dat hun overlevingskansen groter zijn bij amputatie dan bij verscherpte controle. Maar voor beide groepen geldt een overlevingskans van meer dan 90 procent.

Beeld: laurentiusziekenhuisroermond.nl

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug