'Reinier de Graaf' werkt aan conditie patiënt

Darmkankerpatiënten van 75 jaar en ouder krijgen in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft voedingsadviezen ter voorbereiding op een operatie. Op die manier wil het ziekenhuis de conditie en voedingstoestand van patiënten gedurende zes weken voorafgaand aan de operatie optimaliseren. De patiënten krijgen daarnaast fysiotherapie. Ook na de operatie worden de voedingsadviezen en fysiotherapie voortgezet. Het doel is complicaties en de ligduur te verminderen en de overlevingskansen te vergroten.

Overlijdensrisico

Waarom specifiek voor darmkankerpatiënten is gekozen, heeft te maken met het hoge overlijdensrisico bij deze patiëntengroep. Na de operatie sterft 25 procent binnen een jaar. Het is volgens Deborah Meijburg een doelgroep met een hoog risico op ondervoeding. Meijburg is diëtiste in het Reinier de Graafziekenhuis.

Vitamine D

Ze zegt dat het verbeterde voedingspatroon start met vitamine D. Verder wordt gekeken of er sprake is van voedingsproblemen zoals risico op ondervoeding of passageproblemen. In dat geval starten de diëtisten een intensieve begeleiding om de voeding te optimaliseren. De adviesgesprekken verlopen telefonisch om de patiënten niet met extra ziekenhuisbezoeken te belasten.

Het project is in januari 2014 van start gegaan en de resultaten worden momenteel onderzocht door een promovendus. Meijburg heeft de indruk dat er minder complicaties optreden. Als de resultaten gunstig blijken te zijn, is het idee om het project uit te rollen in andere ziekenhuizen.

Beeld: ikazia.nl

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug