Draag bij aan voortbestaan zwartmoeskervel in Nederland

Zwartmoeskervel is een zeldzaam kruid dat in ons land niet veel meer groeit. Kruidendeskundige Marry Foelkel bemachtigde een doos met zaadjes uit Engeland en deelt die graag uit onder de leden van MMV. In oktober uitzaaien, benadrukt ze. ‘Samen halen we de zwartmoeskervel van de rode lijst.’

Alexander de Grote at het al, en ook in de Middeleeuwen werd deze plant als groente of kruid in de stoofpotten meegekookt. Maar waar vind je tegenwoordig nog zwartmoeskervel?

In Nederland groeide de plant uit de ‘schermbloemenfamilie’ vooral in kustgebieden. Tot 35 jaar geleden alleen nog op Texel, volgens Marry Foelkel van de kruidentuin in Beekbergen. In Nederland staat zwartmoeskervel (Smyrnium olusatrum) daarom op de rode lijst van bedreigde plantensoorten. Op deze lijst staan 530 plantensoorten: 37 procent van de in totaal 1432 wilde plantensoorten die in Nederland voorkomen.

Wat is zwartmoeskervel?

De plant is qua uiterlijk een mix van zevenblad, kervel en peterselie. De stevige, vertakte stengels met glanzende bladeren kunnen een hoogte bereiken van ongeveer anderhalve meter. De bladeren hebben een sterke geur en smaak, die het midden houden tussen selder, zevenblad en engelwortel.

Via via wist Marry een doos met zaadjes te bemachtigen uit Engeland, en deze deelt ze graag uit. Een bijdrage aan de biodiversiteit in Nederland. Wilt u helpen de zwartmoeskervel in Nederland te herintroduceren? Stuur dan een gefrankeerde envelop met uw eigen adresgegevens naar: Marry’s Kruidentuin, Engeland 25, 7361 CS in Beekbergen o.v.v. ‘Zwartmoeskervel’.

Marry stuurt u dan een zakje van dit zaad toe, dat in oktober gezaaid moet worden.

Daslook ook van de rode lijst

In ieder nummer van Uitzicht , het ledenmagazine van MMV, schrijft Marry een column over kruiden: Marry’s Kruidentuin. Een jaar geleden schreef ze over daslook, die ook op de rode lijst stond van bedreigde plantensoorten. In reactie daarop stuurden 259 lezers een aan zichzelf gefrankeerde enveloppe. Marry en haar vrijwilligers van de kruidentuin stuurden deze mensen zaadjes van de daslook toe. Met resultaat: “Samen hebben wij de daslook van de rode lijst gehaald. We hopen dat dit ook met de zwartmoeskervel lukt.”

Beeld: “zwartmoeskervel” by gertjanvannoord is licensed under CC BY-ND 2.0

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug