Stevia in de ban: de wereld op z’n kop

Stevia in de ban: de wereld op z’n kop
do, 21/01/2016 - 18:09
Door: jvklinken
2 reacties

Wie in dit land suiker verkoopt, verhandelt, in producten stopt en promoot, wordt geen strobreed in de weg gelegd. Maar wie stevia aan de man brengt, is gevaarlijk bezig en krijgt de inspectie op zijn dak.

Stevia wordt in Zuid-Amerika al eeuwen lang gebruikt als zoetstof. Dat heeft allerlei voordelen: je gebit gaat er niet van rotten, je wordt er niet dik van en het is niet duur. Toch beschouwt de EU stevia als novelfood,  nieuwe voeding dus. Dat doet ze omdat stevia in Europa tamelijk onbekend is of in ieder geval was. En wie novelfood binnen de EU wil verkopen, in producten wil stoppen of wil promoten, dient een dossier samen te stellen waaruit blijkt dat het veilig is.

Jan Geuns

Dat is gebeurd met steviaglucoside, een van de bestanddelen van de steviaplant. De Belgische hoogleraar Jan Geuns heeft ervoor gezorgd dat steviaglucoside veilig werd verklaard en daarom sinds enkele jaren in voedingsmiddelen mag worden verwerkt. Maar bladeren van de plant of poeder dat daarvan gemaakt is, zijn nog steeds verboden omdat het novelfood zou zijn en er niemand een dossier heeft samengesteld en ingediend. Dat kost handen vol geld en tot nu toe zijn er geen partijen geweest die bereid zijn dat geld op tafel te leggen.

In actie

Toch hebben sommige Nederlandse webshops deze producten in hun assortiment opgenomen. Tot nu toe kon je als consument zodoende vrij gemakkelijk aan steviabladeren en steviapoeder komen. Maar dat heeft zijn langste tijd gehad want de voedsel- en warenautoriteit NVWA is in actie gekomen. Dat blijkt uit een mededeling op de website groenestevia.nl. Die luidt als volgt:

Helaas moeten we jullie vertellen dat onze webwinkel binnenkort gaat sluiten. Dit doen we niet zomaar, maar de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) heeft ons bezocht n.a.v. een klacht over het feit dat steviablad volgens de Europese wetgeving nog steeds een novelfood is. Ondanks een goed gesprek heeft de NVWA ons opgedragen de verkoop van groene stevia (blad en poeder) te stoppen.

Wij zijn het hier niet mee eens, omdat steviablad naar onze mening nooit als novelfood bestempeld had mogen worden. Dit wordt bevestigd door de 
uitspraak van een Duitse rechter uit 2011, waarin wordt aangetoond dat steviablad al voor 1997 in grote hoeveelheden binnen de Europese Unie werd gebruikt en verhandeld. Ook een onafhankelijk artikel geschreven door Rob van Berkel en Annie van Neerven geeft meer achtergrondinformatie over de zoektocht van steviablad in de Europese voedselwetgeving.

In Nederland mag je officieel geen sofdrugs verkopen. Toch gebeurt dit in coffeeshops volop. Dit wordt door justitie gedoogd, ondanks dat softdrugs verslavend zijn en de gezondheid ondermijnen. Maar stevia, dat behalve zoet ook heilzaam is, wordt getroffen door een ban. Van gedogen is geen sprake. Op slot, die webshops. Met stevia kent de overheid geen enkel pardon. De wereld op zijn kop!

Tekst: Jan van Klinken

Beeld: youtube.com

Reacties (2)

Anna150662's picture

Anna150662
23 January 2016

Begrijp de frustratie en goed om daar iets over te zeggen. Maar om het nu eens te zijn met de instelling... De shops te sluiten waar wiet gekocht kan worden.... voor medicinale wiet.

a.elstak's picture

a.elstak
25 January 2016

Ongeveer vijftig jaar geleden verbleef ik met mijn echtgenote voor vakantie op Tenerife. Bij het kerstdiner werd een garnalencocktail in een halve avocado geserveerd. De gasten lepelden de garnalen uit de avocado en lieten de vrucht onaangeroerd. Mijn echtgenote vertelde mij dit is een awakati (avocado), die kun je eten. Dat liet ik mij geen twee keer zeggen. Wij waren de enige gasten die de avocado aten. Nu vijftig jaar later is de avocado tot superfood gepromoveerd, zonder dat eer ooit een dossier over de avocado is samengesteld. Het zou de NVWA sieren als zij zelf op onderzoek uit gaat. Een simpel literatuuronderzoek moet volstaan.