Tussen jaarwisseling en kerst word je dik, niet andersom

Wellicht meer gegeten tijdens de afgelopen dagen dan je je had voorgenomen? Misschien wel achtergebleven met een opgeblazen gevoel, oprispingen en brandend maagzuur? Het is moeilijk nee zeggen bij overvolle tafels en verleidelijke gerechten. Dan moet je sterk in je schoenen staan.

Internist-endocrinoloog Aart-Jan van der Lelij van het Erasmusziekenhuis in Rotterdam weet precies hoe het komt dat we ons na die feestdagen voelen als een volle worst. Het zijn volgens hem onze miljarden darmbacteriën die zich tegoed doen aan die copieuze maaltijden, en daarvan heel veel winden laten én vocht afscheiden. “We eten met Kerstmis vaak voeding waar én veel vetten én veel eiwitten én veel koolhydraten in zitten. Een orgie voor onze darmbacteriën,” legt hij uit op het Vlaamse artsenblog Gezondheid. 

Om de kokkin niet teleur te stellen, blijven we dooreten

We eten dus een combinatie van voedingsstoffen die volledig uit het lood is geslagen. En om de kokkin niet teleur te stellen, blijven we dooreten, al hebben we eigenlijk genoeg. Tel daarbij de wijntjes en biertjes waarmee we de maaltijd doen vergezellen, en het einde is zoek.

“Alcohol is een appetizer, maar neemt in je brein ook de remmingen weg. Bovendien verwijdt het je bloedvaten, waardoor de bloeddruk daalt. Het hart moet dus harder werken om bloed rond te pompen, en gaat sneller kloppen.” 

Die snelle hartslag wordt ook veroorzaakt doordat de darmen – om al dat eten te kunnen verhapstukken – meer bloedtoevoer behoeven. “Daar komt bij dat die volle darmen tegen het middenrif drukken, waardoor het hart niet alleen harder gaat bonzen, maar ook onregelmatiger.” 

Enkele tips

  • Kleinere porties opscheppen, 
  • Kleine bordjes gebruiken, 
  • Niet jezelf al bij de eerste twee gangen volstouwen, 
  • Niet tot 23.00 uur ‘s avonds doortafelen, 
  • Een wandeling maken tussen de bedrijven door, 
  • Veel water drinken bij de maaltijd. 

Bij overvloedige maaltijden denken we al snel aan overtollige kilo’s en daarmee gepaard gaande aandoeningen als hart- en vaatziekten en kanker. Maar de Rotterdamse hoogleraar Van der Lelij wil daar graag een kanttekening bij maken. “Dik worden we tussen ‘oud & nieuw’ en kerstmis, niet andersom. Die twee, drie dagen zwaar tafelen kunnen echt geen kwaad als het daarbij blijft.” 

Beeld: deliciousmagazine.nl

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug