Uitzicht 2, 2022

3.50

In deze Uitzicht bijzonder twee wetenschapsverhalen over HPV en het risico op baarmoederhalskanker. En HVP en de kracht van voeding.

Inhoudsopgave

Mosterdzaad – hoe maak je zelf mosterd?

Interview over kanker en leefstijl – Het is inmiddels achttien jaar geleden dat Wendelien Nagtegaal (72) ‘schoon’ verklaard werd nadat ze voor borstkanker werd behandeld. Toch ben je volgens haar nooit meer helemaal ‘kankervrij’. ‘Telkens wanneer ik ergens een onbekende pijn voel, slaat de schrik me om het hart. Het zal toch geen uitzaaiing zijn?’

In de Media – In ‘Een kleine geschiedenis van bijna alles’, schildert Bill Bryson in 2,2 kilo rijk geïllustreerde pagina’s de tot nu toe bekende wetenschap over het heelal, de aarde daarin en het leven op deze betoverende planeet. Dat doet hij aan de hand van tientallen biografieën – groot en klein – van mensen die hun leven wijdden aan het doorgronden van de geheimen van hun tijd.

Wetenschap – Baarmoederhalskanker is meestal het gevolg van een infectie met een Humaan Papillomavirus (HPV). Een kanker die heel geleidelijk kan ontstaan als gevolg van een langdurige ontsteking. Het immuunsysteem ruimt deze infectie in de regel binnen achttien maanden op. Vier pagina’s wetenschap, inclusief informatie over de vaccinatie.

Wetenschap – Een volwaardig voedingspatroon heeft een gunstige invloed om de ontwikkeling van baarmoederhalskanker te voorkomen. Volwaardige voeding creëert omstandigheden in het lichaam waarin virussen slecht gedijen en zorgt ervoor dat het immuunsysteem in topvorm is.

Recepten – verse jonge geitenkaas met mosterdzaad, zelfgemaakte mosterd, stamppot met knolselderij en zoete aardappel, soep met prei en venkel

Zelfonderzoek – Met waterstofgas zijn gunstige resultaten geboekt bij vrijwel alle ziekten en orgaansystemen. Dat komt doordat het een vernietiger is van vrije radicalen. Deze eigenschap is de reden dat waterstofgas drinken, inhaleren of er in baden, een methode is die steeds meer mensen ontdekken. Drie ervaringsverhalen op basis van deze doe-het-zelf antioxidantentherapie. ‘De veranderingen waren spectaculair.’

Interview – Ineke de Jager (80) was 25 jaar yogalerares, studeerde natuurgeneeskunde, specialiseerde zich in Chinese geneeskunde en verdiepte zich in gezonde voeding en fytotherapie. Een gezonde leefstijl betekent voor haar: ‘Veel bewegen en geen troep eten.’

Column Frits Muskiet – Iedereen lijkt wel lactoseintolerant

Iedereen kent wel iemand met ‘lactose-intolerantie’ en een baby met (het vermoeden van) koemelkallergie. Is dit terecht of krijgt lactose ten onrechte de schuld van allerhande buikklachten?

Marry’s Kruidentuin over het madeliefje – Vertrapt, verdrukt, vernederd, onteerd, beschadigd en tóch: de kop omhoog! De veerkracht van het madeliefje (Bellis perennis) is één van de eigenschappen waarom ik van dit kruid houd. Maar de plant heeft nog meer te bieden.

Uit de spreekkamer – Leefstijl lichtpuntjes, bloedziekte MDS, (kouwelijke) druipneus