Verander je voeding, verander jezelf

De mens is een gewoontedier. We vinden het moeilijk om te veranderen. Het liefste doen we het zoals we het altijd hebben gedaan. Dat voelt veilig en vertrouwd. Hoe ouder we worden, hoe moeilijker het is om te veranderen. Om op latere leeftijd nog te kunnen veranderen is vaak een belangrijke aanleiding nodig. Iets dat je wakker schudt. Ziekte kan een wake up call zijn.

Zo ging het bij mij ook. Want ik leef en eet nu wel heel gezond. Maar dát is niet altijd zo geweest. Toen ik net het ouderlijk huis uit was gevlogen, was ik nieuwsgierig naar het leven. Ik had uitdaging nodig en wilde alles meemaken. Feestjes. Uitgaan tot diep in de nacht. Reizen naar verre oorden. Uit eten, een wijntje erbij en dan nog eentje…. Ik was en ben een Bourgondiër. Ik genoot er met volle teugen van. Maar of het goed voor mijn lijf was? Eigenlijk wist ik daar toen het antwoord al wel op. Want dat liet mijn lijf me wel voelen.

Al vanaf mijn 19e heb ik met ziekte te maken. De darmen en de luchtwegen waren standaard problematisch, maar ik leed ook vaak aan ziektes: van buikgriep en allerlei bijholteontstekingen tot bacteriële dysenterie, Campylo Bacter en een hernia. En dan is de lijst nog niet compleet! Ik besteedde er weinig aandacht aan en ging gewoon door. Totdat m’n lichaam echt niet meer wilde. Toen pas kon ik m’n kop niet langer in het zand steken en gooide ik het roer om. Radicaal. De verandering in mijn leven was groot. Ik beëindigde m’n relatie, zocht ander werk en andere vrienden. Pas toen ontstond ruimte voor het aanpassen van mijn dieet en leefstijl. Gemakkelijk was het niet. Integendeel, het is een jarenlange zoektocht geweest.

Een zoektocht met vallen en opstaan. Waarbij ik dwars tegen mijn eigen gewoontes moest ingaan. En waarbij ik moest leren me niets aan te trekken van wat anderen vinden. Toen ik dit veranderingsproces aanging, kwam ik mijn diepste zelf tegen. Daar vond ik veel motivatie om me gezond te voelen, geen buikpijn meer te hebben, niet meer standaard moe en grieperig te zijn. En al die andere vervelende klachten, ik wilde er van af. Maar met alleen een sterke motivatie was ik er nog niet. Om door te zetten, en uitsluitend te kiezen voor pure onbewerkte voeding, was het vooral nodig dat ik het écht wilde. Altijd en onder alle omstandigheden. Ook met allerlei ongezonde verleidingen om je heen.

Op de opleidingen voor Natuurvoedingskundige en Natuurvoedingskok leerde ik: Verander je voeding, dan verander je jezelf. En andersom: verander je zelf, dan ben je in staat om je voeding te veranderen. En dat merk ik nu iedere dag aan den lijve!

<< Terug