'Vergoeding alternatieve therapieën in takt laten'

De Samenwerkende Beroepsgroepen Complementaire Zorg hebben vandaag een petitie me 20.000 handtekeningen overhandigd aan zorgverzekeraar CZ. Ze protesteren tegen het schrappen van de vergoeding van een aantal alternatieve behandelingen. 

CZ stopt in 2019 met het vergoeden van enkele alternatieve behandelingen in de aanvullende zorgverzekering. Uit onderzoek blijkt dat hun klanten die “belachelijk” vinden.

Reïncarnatietherapie, craniosacraaltherapie en ayurveda zijn enkele van de therapieën die niet langer worden vergoed. Met reïncarnatietherapie wordt in trance geprobeerd onverwerkte trauma’s uit het verleden, of een eventueel eerder leven, te behandelen, terwijl craniosacraaltherapie zich focust op verstoringen in het bindweefsel. Ayurveda is een Indiase geneeswijze waarbij onder meer gebruik wordt gemaakt van reinigingskuren, massages en yoga.

Onzin om mee te betalen aan dergelijke therapieën

“We kregen al langer klachten van klanten die het onzin vinden dat ze meebetalen aan dergelijke therapieën”, verklaart  een CZ-woordvoerder tegenover NOS. “De zorgpremies worden hoger, en meer mensen gaan shoppen bij verzekeraars. Steeds grotere groepen zeggen dan: ze moeten die therapieën maar zelf betalen. Een uitzending van Zondag met Lubach over alternatieve geneeswijzen gaf dat sentiment een boost.”

“Klanten kunnen natuurlijk alle therapieën blijven volgen, maar deze worden niet meer vergoed”, zegt de woordvoerder. Overigens blijft een deel van de alternatieve behandelingen, zoals acupunctuur, chiropractie en homeopathie vallen onder de aanvullende zorgverzekering. “Met die behandelingen hebben weinig mensen een probleem.”

Beeld: wikiayurveda.com

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug