Vitamine-advies niet aan medici besteed

Vitamine-advies niet aan medici besteed
vr, 03/07/2015 - 09:10
Door: jvklinken
0 reacties

Je moet als medicus wel heel erg slecht hebben opgelet als je nog steeds niet bent doordrongen van het belang van vitamine D. Over de gunstige effecten van deze vitamine zijn de laatste decennia karrevrachten vol onderzoeksrapporten verschenen. En toch blijken de talrijke signalen niet of nauwelijks door de medische stand en door zorginstellingen  te zijn opgepikt. Genezen is kennelijk interessanter dan voorkomen. 

Het gebeurt niet gauw dat de Gezondheidsraad de noodklok luidt. Dan moet er wel heel wat aan de hand zijn. Maar in 2012 meende onze hoogste gezondheidsautoriteit de medische stand toch echt stevig wakker te moeten schudden. Op basis van de nieuwste inzichten was de raad tot de conclusie gekomen dat een aanzienlijk deel van de bevolking een te lage vitamine D-spiegel heeft. Dit overzicht laat dat overduidelijk zien.

Haarlemmerolie

Dat vitamine D letterlijk van levensbelang is, is intussen ruimschoots bewezen. Vitamine D biedt bescherming tegen prostaatkanker, borstkanker, is goed voor je weerstand en zo zou ik nog even door kunnen gaan. Het is de Haarlemmerolie van de 21e eeuw maar dan met bewezen effecten. Vul maar eens “vitamine D” in het zoekvenster op deze pagina in. Dan krijgt u tientallen treffers.

Je zou in je onnozelheid denken dat het advies van de Gezondheidsraad intussen massaal door  medische beroepsbeoefenaars is opgepakt. Vergeleken met medicijnen is vitamine D  spotgoedkoop en als er ooit een kans is de kosten van de gezondheidszorg te beteugelen, dan wel hier.

Experts

De afgelopen periode heeft een groep van experts de koppen bij elkaar gestoken om na te gaan of het advies van de  Gezondheidsraad inderdaad is opgevolgd. Hebben medici en zorgverleners meteen actie ondernomen? Dacht daar iemand van wel? Nou, echt niet hoor.

De conclusie van de experts is dat de implementatie, zoals dat met een deftig woord heet, langzaam verloopt. Er is onbekendheid met het advies van de Gezondheidsraad, het vergoedingensysteem van zorgverzekeraars voorziet niet in dit soort preventieve maatregelen, er is onduidelijkheid over prijsverschillen en gesteggel over de doseringen. Het komt er al met al op neer dat verzorgings- en verpleeghuizen vitamine D-suppletie nog steeds niet in het pakket hebben opgenomen, dat  thuiswonende ouderen ook in dit verband aan hun lot worden overgelaten en dat niet-westerse immigranten evenmin worden aangespoord om te suppleren.

Genezen met peperdure behandelingen doet men in dit land kennelijk liever dan voorkomen.

Tekst: Jan van Klinken

Beeld: scrubs.wikia.com