Druif

Categorie: 
Toepassing binnen het moermandieet
Bij kanker Na kanker Preventief
Uitleg
Rood is niet toegestaan
Groen is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan

Druiven zijn bij onderzoekers al jaren een geliefd onderwerp voor onderzoek.  Dit komt mede doordat op elk continent druiven gekweekt kunnen worden en ze in bijna elk dieet voorkomen.

Verouderd
Jaarlijks wordt de lijst van positieve effecten op onze gezondheid langer en langer. Het idee dat druiven niet goed voor je zijn omdat ze veel suiker bevatten is al lang verouderd. Druiven bevatten inderdaad veel druivensuikers maar deze zorgen er juist voor dat men op korte termijn energie krijgt terwijl de drang naar ongezonde suikers wordt verminderd.

Daarnaast bevatten zij ook veel vitamines uit de B-groep. Het gaat hierbij om de vitamines B1, B2, B3, B4, B5 en B6. 

Antioxidanten
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de honderden antioxidanten die te vinden zijn in druiven helpen bij
- het voorkomen van het overactief worden van bepaalde zuurstof gerelateerde enzymen
- het beschermen van celmembramen tegen vrije radicalen
- het verlagen van de hoeveelheid zuurstofreactieve moleculen in ons bloed
- het verminderen van het oxideren van vetten
- het verminderen van oxidatieve stress

Ontstekingsremmend
Naast deze positieve effecten die geleverd worden door de antioxidanten hebben druiven ook een sterk ontstekingsremmend effect. Dat is weer gunstig voor  hart  en bloedvaten. Dit is dan ook een van de redenen waarom wetenschappers aanraden om regelmatig een glaasje rode wijn te drinken. Wetenschappers verwachten dat de ontstekingsremmende werking en de antioxidanten ervoor zorgen dat verzadigde vetten geen schade  kunnen toebrengen aan hart en bloedvaten.

Reinigende werking
Andere positieve effecten op ons hart- en bloedvatenstelsel zijn

  • het laag houden en verlagen van de bloeddruk
  • het laag houden en verlagen van cholesterol
  • het reduceren van LDL-oxidatie
  • bloedverdunnend
  • het beschermen van de vaatwanden
  • het verhogen van de hoeveelheid glutathione in ons bloed.

Al met al kan er geconcludeerd worden dat druiven een sterk reinigende werking hebben op ons hart- en bloedvatenstelsel.

Diabetici
Zoals gezegd komen er veel druivensuikers in druiven voor. Toch kunnen  druiven gegeten worden door diabetici. Druiven zorgen er zelfs voor dat de bloedsuikerspiegel beter in balans blijft. Hoogstwaarschijnlijk zijn de fytonutriënten die in druiven zitten hier verantwoordelijk voor.

Antikanker
Druiven zijn een verantwoorde toevoeging aan een  dieet waarmee men kanker wil tegengaan. Door hun ontstekingsremmende werking en het verminderen van oxidatieve stress in ons lichaam kunnen we stellen dat druiven een antikankerwerking hebben. De drie soorten kanker waar vooral onderzoek naar is gedaan, zijn borst-, darm- en prostaatkanker. Uit deze onderzoeken is gebleken dat druiven enzymen bevatten die uitzaaiingen remmen.

Latijnse naam: 
Vitis Vinifera

Wanneer te verkrijgen: 
augustus-oktober

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,01 mg
Vitamine B1 0,03 mg
Vitamine B2 0,02 mg
Vitamine B6 0,10 mg
Vitamine B11 1 mcg
Vitamine C 2,5 mg
Kalium 190

Bevat ook flavonoiden

Literatuur:

  • Bertelli AA and Das DK. Grapes, wines, resveratrol, and heart health. J Cardiovasc Pharmacol. 2009 Dec;54(6):468-76. 2009.
  • Kwon GT, Jung JI, Song HR et al. Piceatannol inhibits migration and invasion of prostate cancer cells: possible mediation by decreased interleukin-6 signaling. J Nutr Biochem. 2011 Apr 14. [Epub ahead of print]. 2011.