Rettich/Rammenas

  
    
Categorie: 
Toepassing binnen NTTT
Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief
Toepassing binnen het Moerman dieet
Uitleg
Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.

MMV AANRADER

Rammenas behoort tot de brassica- of kruisbloemenfamilie. 
Rammenas is een zeer dikke penwortel die langwerpig of halfrond kan zijn. Ze is milder van smaak dan radijs en iets steviger en groter. Zomerrammenas, ook wel rettich genaamd, is een langwerpige, witte wortel met een pittige smaak, iets scherper dan die van radijs. Deze groenten zijn dan ook familie van de radijs en worden meestal rauw gegeten. 

Oud
Rammenas is een zeer oud gewas en werd 4000 jaar voor Christus al door de oude Egyptenaren geteeld. De groente staat dan ook afgebeeld op veel Egyptische wandschilderingen en graven. 
In Nederland is rammenas vrij onbekend en wordt weinig gegeten. Het is gemakkelijk zelf te kweken en heeft naast de kenmerkende smaak ook unieke gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Sterker
Rammenas bevat alle geneeskracht die radijs ook heeft maar dan sterker. 
Rammenas met witte schil wordt in Nederland verkocht als rettich (ook wel witte zomerrammenas genoemd). Het voordeel van rettich is dat je er meer van kunt eten. 

Gal
Rettich stimuleert de galproductie. De gal zorgt ervoor dat stoffen worden uitgescheiden. Daardoor kan de lever beter functioneren. Mensen met een slecht werkende lever en mensen met een verminderde spijsvertering zijn zeer gebaat bij het eten van rettich. Ook kan rettich galstenen helpen voorkomen en verwijderen.

Spijsvertering
Rettich stimuleert de gehele spijsvertering waardoor voedingsstoffen uit ander voedsel ook beter worden opgenomen. Daarom is het goed om tijdens een maaltijd rettichsalade of wat radijsjes te eten. Daarnaast zitten in rettich stoffen die ziekmakende bacteriën doden en het is zuiverend voor het bloed.

MMV advies
Het regelmatige gebruik van rettich/rammenas wordt sterk aanbevolen. 

Latijnse naam: 
Raphanus sativus subsp. niger (var. albus)

Wanneer te verkrijgen: 
juni-november

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,07 mg
Vitamine B2 0,02 mg
Vitamine B6 0,08 mg
Vitamine B11 30 mcg
Kalium 400 mg
Calcium 120 mg
Fosfor 70 mg
Ijzer 2 mg
Magnesium 15 mg

Bevat ook natrium, koper en zink.

Literatuur:

  • Nakamura Y, Iwahashi T, Tanaka A, Koutani J, Matsuo T, Okamoto S, Sato K, Ohtsuki K. 2001. 4-(Methylthio)-3-butenyl isothiocyanate, a principal antimutagen in daikon (Raphanus sativus; Japanese white radish). J Agric Food Chem. 2001 Dec; 49(12): 5755-60].
  • Prahoveanu E, Esanu V. 1990. [The effects of aqueous extracts of Raphanus niger on an experimental influenza infection in mice and on the enzyme polymorphism in lung tissue extracts]. Rev Roum Virol. 1990 Apr-Jun; 41(2): 113-7. French.