Week 1 - Immunotherapie afgeleid van oud principe - Wijze adviezen van McDonald's - Matig alcoholgebruik goed voor weerstand - Van vet- naar koolhydraatarm

Week 1 - Immunotherapie afgeleid van oud principe - Wijze adviezen van McDonald's - Matig alcoholgebruik goed voor weerstand - Van vet- naar koolhydraatarm
do, 02/01/2014 - 19:20
Door: jvklinken
0 reacties

Immunotherapie afgeleid van oud principe

Het eigen afweersysteem/immuunsysteem inzetten om tegen de kanker te vechten: kankerimmunotherapie. Al dan niet op experimentele basis wordt momenteel langs deze weg een aantal kankersoorten behandeld, met name chronische lymfayische leukemie (CLL), Hodgkin lymfoom, melanoom, ziekte van Kahler, neuro endocrien tumoren, nierkanker, non hodgkin lymfoom, borstkanker, hoofd- halstumoren en maag- darmkanker.

Hier wordt volgens Science geschiedenis geschreven, hier is sprake van een regelrechte doorbraak. Het blad bedoelt dan:  een doorbraak in de universitaire, wetenschappelijke wereld.

Kankerimmunotherapie beoogt  tumoren in het lichaam op te ruimen met behulp van het afweersysteem van de kankerpatiënt. Hiermee wordt het tijdperk afgesloten waarin de aanval zich alleen maar  richtte op de tumor: opereren, bestralen en chemotherapie. Toegegeven wordt nu dat deze tumorgerichte aanpak niet het gewenste resultaat heeft: het genezen van kanker. We stappen over naar een totaal andere behandeling van kanker.

Met déze in Science beschreven kankerimmunotherapie wordt ingezien dat het lichaam het wel degelijk zelf kan als het ondersteund of geholpen wordt. Het doelwit is daarom nu niet de tumor, maar het immuunsysteem. Een nieuw boek is hiermee geopend.

In de wereld van de natuurgeneeskunde (waartoe ook de niet-toxische tumortherapie  behoort) is dit boek altijd al open geweest. Sterker nog, er was of is geen ander boek. De natuurgeneeskunde is namelijk gebaseerd op het ondersteunen en stimuleren van de deskundigheid en werkzaamheid van het lichaam zelf. Een algemeen aanvaarde regel die ook gehanteerd wordt in de universitaire geneeskunde, is dat het lichaam zich gezond kan houden wanneer de omstandigheden daar goed voor zijn. Neem de invloed op onze gezondheid van een goede huisvesting, riolering, goede voeding  en dergelijke.

Wat de publicatie in Science betreft: al zo’n 30 jaar geleden is de aandacht gevestigd op specifieke cellen in ons lichaam die een belangrijke rol spelen in het kankerproces.  Deze cellen blijken in staat om de kankercel aan te vallen en op te ruimen. Ze maken deel uit van een ingenieus systeem, ook wel ons immuunsysteem of afweersysteem genoemd. Nu en meer dan 2 biljoen dollar verder zijn de eerste succesvolle resultaten te zien bij de mens. Via het beïnvloeden van specifieke immuuncellen  is men erin geslaagd deze cellen langer te laten leven en ze in aantal te doen toenemen. Het probleem is namelijk dat een bepaald type immuuncel niet lang genoeg leeft waardoor kankercellen niet overwonnen kunnen worden. De oplossing hiervoor is nu gerealiseerd. Hierbij wordt wel de opmerking geplaatst dat ”er  nog een lange weg te gaan is”. Ook is sprake van ingrijpende bijwerkingen bijvoorbeeld ontsteking van de dikke darm of van de hypofyse (hersenaanhangsel). Bovendien is nog onzeker wat de therapie in de toekomst uiteindelijk oplevert.

Duidelijk is wel dat  bij deze therapie het immuunsysteem als schakel gezien wordt in het bestrijden van kanker. Als dit systeem zijn werk kan en mag doen, zorgt het ervoor dat we, wanneer we ziek worden, weer herstellen. Hiervoor is wel een zeer goed onderhoud noodzakelijk. En wanneer er toch een ziekte ontstaat die het lichaam zelf niet aan kan, dán dient er hulp geboden te worden. Dat is wat de natuurgeneeskunde en ook de reguliere geneeskunde doen. In het geval van kanker wordt in beide gevallen het immuunsysteem ondersteund: de natuurgeneeskunde biedt het lichaam de ingrediënten en de mogelijkheden aan om het immuunsysteem (weer) optimaal te laten functioneren terwijl de regulieren door middel van een operatie de tumormassa geheel of voor het grootst mogelijke deel wegnemen.

Bij de in Science beschreven behandelwijze wordt er een synthetisch eiwit ingezet dat ervoor kan zorgen dat de specifieke immuuncellen langer leven zodat ze langer hun werk kunnen doen.

Maar moeten we dit nu kankerimmunotherapie noemen? Het klinkt in ieder geval wel een stuk vriendelijker.

Auteur: Hans Stoop

 

Wijze adviezen van McDonald's

Volgens de Amsterdamse hoogleraar Martijn Katan kun je gerust een broodje kroket nuttigen maar de bereider van dat soort fastfood heeft een beter advies: in een uitgelekte boodschap bindt McDonald’s het eigen personeel op het hart om vooral geen frietjes, burgers, frisdranken en andere maagvulling te nuttigen. Om het personeel op de been te houden, raadt het concern de eigen mensen aan om vooral gezond voedsel als vis en groente te eten. Dan krijg je minder calorieën, minder vet, minder suiker en minder zout binnen en daar ben je het meeste bij gebaat. Het is maar dat u het weet.

Matig alcoholgebruik goed voor weerstand

Naar de gevolgen van alcohol is al heel veel onderzoek gedaan en de uitkomsten zijn lang niet eenduidig maar twee belangrijke conclusies zijn tot nu toe redelijk overeind gebleven: matige consumptie (1 glas per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen) kan geen kwaad of is zelfs gunstig voor hart- en bloedvaten; boven deze hoeveelheden wordt alcohol al heel snel schadelijk. De resultaten van een nieuwe studie van de Oregon National Primate Research Center voegen er nog een gunstig effect aan toe. Matig alcoholgebruik is goed voor ons immuunsysteem en helpt in de strijd tegen infecties. Veel alcohol heeft juist het tegenovergestelde effect.

Eters van dierlijke eiwitten moeten 't bezuren

Zuurvormende voeding verhoogt de kans op diabetes type-2 aanmerkelijk. Dat blijkt uit een studie onder ruim 66.000 vrouwen in Frankrijk. Voeding die rijk is aan dierlijke  eiwitten staat te boek als zuurvormend. Dat kan gecompenseerd worden door het eten van voldoende groente en fruit maar wie dat niet doet, kan zomaar te kampen krijgen met een chronisch lage zuurgraad. Dat geeft problemen met de stofwisseling: insuline krijgt minder de kans om zich te binden. Zo ontstaat gemakkelijk insuline-intolerantie met diabetes type-2 als gevolg. Bekend is dat diabetespatiënten een groter risico lopen op borst- en darmkanker. Het onderzoek werd gepubliceerd in Diabetalogia, het tijdschrift van de Europese vereniging voor de studie van diabetes (EASD). De onderzoekers benadrukken dat de meeste vruchten, anders dan wel wordt gesteld, de zuurbelasting in het lichaam verminderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om perziken, appels, peren, bananen en zelfs citroenen en sinaasappels.

Van vet- naar koolhydraatarm

Zweden gaat in Europa op kop in de strijd tegen overgewicht. Na een analyse van 16.000 studies heeft de overheid geadviseerd om over te stappen op een koolhydraatarm dieet. Tot nu toe hanteerde de overheid, net als in de andere Europese landen, een vetarm dieet maar steeds meer komt aan het licht dat niet vet maar koolhydraten het probleem vormen bij het  ontstaan van overgewicht.

Van een koolhydraatarm dieet is sprake als dat niet meer dan 20-30% koolhydraten bevat. Daarmee wordt het lichaamsgewicht op korte termijn aardig op peil gehouden, het goede cholesterol het beste verhoogd zonder nadelige gevolgen voor het slechte cholesterol en zijn bloedsuikerwaarden het meest gediend. Aan het advies ging een studie van twee jaar door het onafhankelijke Zweedse gezondheidsinstituut SBU. Het rapport van de SBU raadt aan vooral te letten op de glykemische index van voeding.