(Zee)zout minder schoon dan gedacht

In zeezout zijn wisselende concentraties schimmels ontdekt. De  consument die weinig zout gebruikt, heeft weinig te duchten.

De schimmels in zeezout werden ontdekt door schimmeldeskundige Kathie Hodge van de Amerikaanse Cornell University.

De algemene opinie was altijd dat zout een steriel ingrediënt is en dus geen schimmels kon bevatten. Dat wordt door dit onderzoek onderuit gehaald. De onderzoekers slaagden erin uit elk monster levende schimmels op te kweken en vast te stellen om welke soorten het ging.

Ze vonden 85 verschillende schimmelsoorten, zoals Aspergillus en Penicillium. Ook troffen de onderzoekers mycotoxine, schimmelgif, aan in de zeezout-monsters. 
 

Kijk uit met gezouten levensmiddelen

Voor de consument die wat van dit zout op zijn eitjes strooit, is er weinig risico. Per gram zout werden er gemiddeld 1,7 schimmelsporen aangetroffen. Anders wordt het wanneer het zout gebruikt wordt om voedsel te conserveren. In vleeswaren, gefermenteerde of gepekelde levensmiddelen kunnen de schimmels uit het zout zich vermenigvuldigen en tot bederf leiden.

“Schimmels kunnen in verrassend vijandige plaatsen overleven. In een potje zeezout zullen ze niet groeien of toenemen – daar groeit niets – maar de sporen van sommige schimmels overleven daar zonder enig probleem. Later kunnen ze ‘ontwaken’ en voor problemen zorgen in ons voedsel”, waarschuwt Kathie Hodge.

Zeezout kan ook microplastics bevatten

Eerder bleek zout al vervuild te zijn met microplastics. Wetenschappers onderzochten vijftien Chinese zoutmerken uit verschillende zoutbronnen: de zee, zoutmeren en zoutmijnen. Tafelzout afkomstig uit de zee blijkt het meest vervuild, met de grootste concentratie van gemiddeld 615 deeltjes per kilogram.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om minder dan 5 gram zout per dag te consumeren. Volgens die richtlijnen zouden we per persoon zo’n 1000 microplastic deeltjes per jaar binnen krijgen alleen al van tafelzouten.

Aan vervuilde levensmiddelen kan tegenwicht worden geboden door gezond te eten en gezond te leven. Ons afweersysteem wordt daardoor optimaal in stelling gebracht.

Beeld: nl.wikipedia.org

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug