Gouden tips van Tamara de Weijer

“Geen pillen maar paprika”, luidt het motto van huisarts Tamara de Weijer. In de huisartsenpraktijk en als voorzitter van Vereniging Arts en Leefstijl zet ze zich in om Nederland gezonder te maken. In een interview met gezondnu.nl ontvouwt ze zes gouden tips waar iedereen baat bij kan hebben. “Ik raad veel van mijn patiënten aan om af en toe te reflecteren.”

1. Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt

“Mensen die zoveel mogelijk onbewerkte producten eten, vallen makkelijker af en hun honger- en verzadigingshormonen zijn beter gereguleerd. Ik vind dat de focus veel meer op de kwaliteit van voeding moet liggen, in plaats van op hoeveel koolhydraten of vet je eet. Lees daarom altijd de ingrediëntenlijst voordat je iets koopt en laat je niet misleiden door wikkels met teksten als ‘ambachtelijk bereid’ en ‘uit grootmoeders keuken’. Dat zegt niets over de kwaliteit. Speur in de supermarkt naar producten met een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst, waarvan zeker de eerste vijf een naam hebben die je begrijpt en kunt uitspreken. Let er ook op dat tussen die eerste vijf ingrediënten geen suiker, zout en conserveringsmiddelen staan.”

2. Vergroot je dagelijkse beweging

“Als het gaat over meer bewegen, denken we vooral aan drie keer per week afgebeuld worden in de sportschool. Voor je gezondheid is dat helemaal niet nodig. Wat je vooral wilt, is het vergroten van je dagelijkse beweging. Dat doe je door jezelf nieuwe beweeggewoontes aan te leren. Door de trap te nemen in plaats van de roltrap, door met de fiets boodschappen te doen in plaats van met de auto, door te tuinieren, stof te zuigen en te scharrelen in huis. Als je de hele dag een beetje bezig bent, zet je ongemerkt toch veel stappen. Vind je sporten heel leuk, dan zou ik het zeker doen. Mensen die inactief leven kunnen de grootste gezondheidswinst behalen. Puur door matig actief te gaan leven. Met jezelf nieuwe beweeggewoontes aanleren, kom je dan al een heel eind.”

3. Stop met het eten van lightproducten

“Ons lichaam snapt lightproducten niet. In veel lightproducten wordt vet vervangen door suiker. Niet alleen verzadigt suiker minder dan vet, het heeft ook een veel hogere dooreetfactor. Lightproducten maken je daarom per definitie niet slanker of gezonder; je krijgt zelfs veel meer honger van.”

4. Zet de meldingen op je telefoon op stil

“Ik reis veel met het openbaar vervoer en kijk dan graag om me heen. Het valt me op dat bijna iedereen in de bus en trein op zijn telefoon kijkt. Gewoon een beetje naar buiten staren of lanterfanten doen we bijna niet meer. Altijd bereikbaar zijn, zorgt ervoor dat ons brein continu aanstaat. Daardoor ontspannen we minder goed. Als je het kijken op je telefoon wilt terugdringen – wat ik iedereen kan aanraden – zorg dan dat de meldingen uitstaan. Dan word je niet bij elk inkomend appje en mailtje gestoord. Ons brein is namelijk zo ingesteld dat we heel makkelijk afgeleid worden. Je kunt het vergelijken met een aangebroken reep chocola in de kast leggen en tegen jezelf zeggen dat je geen stukje mag. Dat is ook bijna onmogelijk.”

5. Doe minimaal een uur voor het slapen alle schermen uit

“We slapen veel minder dan goed voor ons zou zijn en de kwaliteit van onze slaap is ook niet optimaal. Mijn tip om beter te slapen: doe minimaal een uur voor het slapen alle schermen in huis uit. Neem je televisie, computer en telefoon ook niet mee naar de slaapkamer. Deze plek is om te slapen, om te vrijen en eventueel om een ontspannen boek te lezen. Het is geen mobiel kantoor en ook geen bioscoop. We weten dat beeldschermen de aanmaak van melatonine verstoren. Door dit slaaphormoon een uur voordat je gaat slapen zijn werk te laten doen, word je alvast slaperig. Zorg er ook voor dat je een uur voordat je gaat slapen iets doet waardoor je ontspant. Een boek lezen, muziek luisteren, een rondje wandelen. Ik vind het bijvoorbeeld fijn om op mijn gemak op te ruimen en een boek te lezen.”

6. Neem tijd om te reflecteren

“Ik raad veel van mijn patiënten aan om af en toe te reflecteren. Wat kost energie en wat levert juist energie op? Doe je nog de dingen die je blij maken? Zie je nog de mensen die je graag wilt zien? Het helpt om het antwoord op deze vragen op te schrijven.”

Benieuwd naar meer leefstijladviezen van Tamara de Weijer? Ga dan naar haar Leefstijltoer op 8 februari. Vul de couponcode ‘GEZONDNU5’ in voor een korting van €5,-. De korting is geldig t/m 31 januari.

Tamara is auteur van de boeken Eet beter in 28 dagen en Eet beter voor je maag en darmen.

Zie ook het interview met Tamara de Weijer in Uitzicht nr. 9-2016

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug