Zodra het om supplementen gaat, springt licht op rood

Zodra het om supplementen gaat, springt licht op rood
vr, 04/09/2015 - 10:13
Door: jvklinken
2 reacties

Veel vrouwen hebben een tekort aan foliumzuur. Raken ze zwanger, dan lopen ze als gevolg van dat tekort een verhoogd risico een kindje te krijgen met een open ruggetje (spina bifida). Voor tientallen landen is dat reden om de voeding te verrijken met foliumzuur. Dat heeft intussen al heel veel leed voorkomen. De EU-landen, inclusief Nederland, zien af van het toevoegen van foliumzuur aan ons voedsel. U  raadt nooit waarom: uit angst voor bijwerkingen.

"Open ruggetje" 

Elk jaar telt Europa 5.000 foetussen met spina bifida. Deze ziekte of beter: dit defect wordt in de wandeling wel aangeduid als  “open ruggetje”. Dat klopt ten dele. Er is sprake van een open ruggenmerg maar dat is niet de enige aandoening. Spina bifida kan ook misvorming van de hersenen tot gevolg hebben.

Pover

Volgens Deense onderzoekers is de helft van die 5.000 gevallen te voorkomen door toevoeging van de vitamine foliumzuur aan basisvoedingsmiddelen. Dat gebeurt al in 70 niet-Europese landen, zoals de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Europese landen beperken zich tot het advies voor vrouwen foliumzuur (vitamine B11) te slikken wanneer ze een zwangerschap hebben gepland. Het succes van dat beleid is pover.

Vorming wervels

Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vorming van de wervels van de foetus in de baarmoeder.  “Er is geen twijfel over mogelijk dat een nieuw beleid gericht op voedselverrijking de concentratie (van foliumzuur in het bloed-red.) zou verhogen. Dit zou een aanzienlijk percentage van de spina bifida en sterftegevallen in veel Europese landen kunnen voorkomen", zegt buitengewoon hoogleraar Rima Obeid van het Aarhus Institute of Advanced Studies. Zij voerde de studie samen met onderzoekers uit Duitsland, Zwitserland en de Verenigde Staten uit.

Europese beleidsmakers zijn tot nu toe terughoudend als gevolg van de angst voor bijwerkingen. Bewijs voor die schadelijke bijwerkingen van suppletie met vitamine B11 ontbreekt overigens. Integendeel, de praktijk in de landen die 15 jaar geleden tot verrijking  van het voedsel overgingen, laat zien dat die angst ongegrond is. “Voedselverrijking met foliumzuur is dus niet alleen effectief maar ook veilig", legt Rima Obeid uit.
Rood

Merkwaardig toch , die Europese voorzichtigheid. Op de geneesmiddelenmarkt wemelt het van medicijnen die de meest afschuwelijke bijwerkingen (kunnen) hebben. Allemaal officieel toegelaten. Maar zodra het om supplementen zoals foliumzuur gaat, springt het licht bij de gezondheidsautoriteiten vrij snel op rood. Vitamine B11, dat ruikt te sterk naar alternatief. Alsof van die kant het grote gevaar dreigt.

Beeld: www.holdinoutforahero.org

Reacties (2)

infolijn-ag's picture

infolijn-ag
6 September 2015

Niet te geloven het verhaal over foliumzuur. Wat een verantwoording nemen de beslissers van deze anti-maatregel op hun schouders. Wat een leed veroorzaken ze. Dit kan dus straffeloos gebeuren in moderne westerse landen?. Wilma Wijkmans Assen

danielleschor's picture

danielleschor
8 September 2015

Beste J. van Klinken,
Net als u en vele anderen ben ik zeer verheugd over de best goede resultaten die met foliumzuur behaald worden omtrent het voorkomen van spina bifida. Desondanks heb ik wel punten van kritiek op uw artikel over voedselverrijking met foliumzuur.

Op de eerste plaats doet u een cruciale bewering zonder bijbehorende referentie(s). U bent zo zeker van de onschadelijkheid van foliumzuur toegevoegd aan voeding voor de gehele bevolking in Nederland, dat u schrijft: "de praktijk in de landen die 15 jaar geleden tot verrijking van het voedsel overgingen, laat zien dat die angst (voor schadelijke bijwerkingen) ongegrond is."
Vervolgens laat u Rima Obeid zeggen (waarbij onduidelijk is of dit naar aanleiding van een gesprek van u met haar is), dat voedselverrijking met foliumzuur niet alleen effectief is, maar ook veilig. Eveneens zonder verwijzing naar onderzoek die de bewering over de veiligheid van foliumzuur staaft.
Aangezien de inname van foliumzuur onder andere geassocieerd wordt met tumorgroei (1), lijkt het me redelijk dat u en Rima Obeid alleen maar kunnen beweren dat voedselverrijking met foliumzuur veilig is, als dat blijkt uit gepubliceerd onderzoek. Dus graag zou ik hier de referentie(s) van krijgen.

Verder vind ik uw schrijfstijl suggestief, omdat u de lezer wil laten geloven dat de besluitvorming om voeding al dan niet te verrijken met foliumzuur bepaald wordt door de link van foliumzuur met "alternatief". Deze cynische benadering zal gerust zijn oorsprong hebben in de frustratie over de eeuwige argwaan van de reguliere geneeskunde tegen de activiteiten van bijvoorbeeld MMV, maar lijkt me in deze ongegrond, of in ieder geval blijkt het nergens uit. U merkt op dat het wemelt van de medicijnen met vreselijke bijwerkingen, die wel officieel worden toegelaten. Het lijkt me toch echt een verschil of iemand een medicijn slikt voor zijn eigen kwaal, de bijwerkingen op de koop toe nemend of dat iemand een synthetische chemische verbinding aan zijn voeding toegevoegd ziet, waar hij zelf geen baat bij heeft en waarvan de schadelijke effecten op lange termijn nog onduidelijk zijn.

Mijn mening over het onderwerp "foliumzuur" is als volgt:
Eerst middels uitgebreide campagnes jonge vrouwen op de hoogte brengen van het feit dat foliumzuur behoorlijke bescherming kan bieden tegen de ontwikkeling van spina bifida bij hun toekomstige kind(eren). Voorlichting op school, bij de huisarts, op de verpakking van voorbehoedsmiddelen, etc. Er valt nog heel wat te winnen op dat gebied.
De stap naar voedselverrijking met foliumzuur vind ik vooralsnog te ver gaan. Miljoenen mannen, vrouwen en kinderen aan de foliumzuur, terwijl het helemaal niet voor hen bedoeld is, het lijkt me niet logisch. Bovendien is naar mijn mening nog niet onomstotelijk bewezen dat het geen gezondheidsrisico's met zich mee brengt.

Danielle Schor

(1) Ned Tijdsch Geneeskd. 2006;150:1443-8.