Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Het middel en de kwaal

Een kruidenpreparaat, voorgeschreven in een afslankprogramma van een gerenommeerde kliniek; er zijn gevaarlijker manieren om af te vallen. Toch ging dat begin jaren negentig helemaal mis omdat er per vergissing een verkeerd kruid in terecht was gekomen. Planten van dit geslacht bevatten een stof die giftig is voor de nieren en kankerverwekkend.
Ironischer wijze is de stof in de jaren zestig van de vorige eeuw nog in patiënten onderzocht als mogelijk antikankermiddel. Ondanks dat de toxiciteit voordien al was beschreven in de wetenschappelijke literatuur. Vanwege verregaande nierschade werd het medicijnonderzoek gestaakt. Het staat allemaal te lezen in de review die het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) over dit onderwerp uitbracht. Dat het instituut tien jaar na de opname in lijst van kankerverwekkende stoffen opnieuw waarschuwt, is omdat het aantal tumoren met de DNA-handtekening van aristolochiazuur eerder toe- dan afneemt.

Van tijdbeperkt eten en conditietraining zijn geen wonderen te verwachten. Daar staat tegenover dat het volledig veilige manieren zijn om af te slanken. En in combinatie leveren ze toch nog best wat op. Zeker als je bedenkt dat het niet uitmaakte wat de deelnemers aan deze klinische studie aten en dat de training bestond uit slechts drie keer een half uur per week.
MMV draagt uit dat het er juist wel toe doet wat je eet. Of je nu te dik, mooi op gewicht of juist te dun bent. Daarom is er op 12 oktober wederom een bijeenkomst over ondergewicht bij kanker. Met onder meer presentaties van MMV-natuurvoedingskundigheden Veronique van Zeeland en Marjan Smorenburg. Het accent van deze - na aanmelding - kosteloos bij te wonen online bijeenkomst, ligt dit keer bij de (plantaardige) eiwitten.
Gerard & Suus banner advertentie
AB vieraknt
12 oktober - Bijeenkomst 'ondergewicht en kanker' met vier experts
Ondergewicht is een veelvoorkomend probleem bij kanker. Op 12 oktober vindt een vervolgbijeenkomst plaats over dit thema. Dit keer met informatie van twee MMV-natuurvoedingskundigen, een diëtist en een onderzoeker.
Lees verder en aanmelden

Banner Natural Goods sept-okt-nov
IARC waarschuwt opnieuw voor aristolochiazuur
Ontstekingsremmend, antimicrobieel en vochtafdrijvend. Toch plaatst het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) de stof aristolochiazuur tien jaar geleden in de ‘groep 1’, van bewezen kankerverwekkende stoffen. ‘Voortdurende inactiviteit om de blootstelling te beperken, zal verregaande negatieve effecten hebben op de ontwikkeling van aristolochiazuur-geassocieerde kankers.’
Lees verder


Aristolochia_clematitis_002
Health Benefits juni 2022
Gas
Maak darmgassen in je eigen voordeel
Onze darmen produceren gassen met gunstige en minder gunstige effecten. Ze ontstaan uit spontane chemische reacties en vooral door de inwerking van bacteriën op voeding. Hoe hoger het gehalte aan verbeterbare vezels, hoe meer gassen.
Lees verder

AQV
HIIT en TRE, 1 +1 = meer dan 2
Interventies als tijdbeperkt eten en conditietraining hebben gunstige effecten op het metabolisme en de vetverdeling. Een groep van 131 Noorse vrouwen met ernstig overgewicht en risico op bijkomende gezondheidsproblemen deed mee aan onderzoek naar de combinatie van die twee. Conclusie: twee interventies bewerkstelligen samen meer dan elke apart.
Lees verder
ABBB
Wol Natuurlijk
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV groeit, de vereniging telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Schulp
Dailyvit.gif
roderoos728