Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
De verborgen schat

Vrijheid is een schat. Meestal een verborgen schat, waarvoor je misschien wel een beetje avonturier moet zijn om er naar op zoek te gaan. Want zoeken is een onzekere onderneming, waarbij je jezelf pijnlijk tegen kunt komen. En als het om een schat gaat, zijn er altijd kapers op de kust. Uw vrije tijd bijvoorbeeld, is typisch iets waar anderen graag beslag op leggen. De vrijheid vinden om je eigen keuzes te maken, is voor velen geen vanzelfsprekendheid.

Vrijheid is een paradoxaal gegeven. Keuzevrijheid klinkt begerenswaardig maar heeft keuzestress als keerzijde. Lastig, als stress nou juist datgene is dat je wilt vermijden. Pia de Jong was zich sinds haar studie psychologie bewust van de relatie tussen stress en het immuunsysteem. ‘Dat sterkte ons in het idee dat we van dit kindje af moesten blijven.’ Ze prijst zich gelukkig dat zij de keuzes niet alleen hoefde te maken: ‘Ik was recalcitrant, maar besef ook hoe fijn het was in de medische wereld een klankbord te hebben. Ik ben Charlotte’s artsen ontzettend dankbaar.’

In theorie hebben we de vrijheid eigen keuzes te maken. In de praktijk blijkt dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. De overheid propageert ‘gedeelde besluitvorming’. Inspanningen om dat doel dichterbij te brengen, blijken echter weinig uit te halen. In het ideale geval bereiden patiënten zich inhoudelijk voor en verdiepen artsen zich in de persoon achter de patiënt. Peter Gooijer hield zijn kant van die deal en organiseerde uiteindelijk zijn eigen behandeling.
Op de MMV-ledendag vertelde hij wat je allemaal zelf kunt doen. Behalve informatie over jouw vorm van kanker, de mogelijke behandelingen en de gevolgen daarvan, moet je misschien ook een andere dokter zoeken. ‘Stop niet voordat je een arts gevonden hebt die niet alleen kundig is, maar ook naar jou luistert en samen met jou tot een keuze komt.’
Vitals september 2022
Pia vierkant
'Ik heb gevochten als een leeuw voor mijn dochter' - lezing Pia de Jong
‘Ik sta hier als moeder van een dochter die ziek is geweest’, zei Pia de Jong. Op de ledendag op 5 november in Dongen vertelde ze het verhaal van haar dochter Charlotte die met myeloïde leukemie geboren werd, nauwelijks overlevingskans leek te hebben, maar het toch redde zonder reguliere behandelingen. De ziekte ging in remissie.
Lees verder


Banner Natural Goods sept-okt-nov
'Pak de regie en onderzoek de mogelijkheden' - lezing Peter Gooijer
Peter Gooijer (59) vertelde op 5 november in Dongen over de diagnose die hij in 2018 kreeg: een agressieve prostaattumor met meerdere kapseldoorbraken en een kans van 6 procent dat het niet was uitgezaaid. Een palliatieve behandeling was het behandeladvies. Peter zette intuïtief in op een operatie en dat pakte wonderlijk uit.
Lees verder

Peter vierkant
Health Benefits juni 2022
chain-1027864_1280
In vrijheid op zoek naar jezelf
Op zoek naar jezelf. ‘Je ware ‘zelf’ kan schuilgaan onder lagen van ervaringen en verwachtingen’, las Hans Klaasse in een boek van 'Instagram-visionair' en optimist Vex King. Is er een weg om weer helemaal jezelf te worden?, vraagt hij zich af in zijn nieuwe column.
Lees verderAQV
MMV-ledendag voelt als thuiskomen
De ledendag in Dongen trok een volle zaal. Kijk hier voor een sfeerimpressie met meer dan vijftig beelden van fotograaf Nadia ten Wolde. En als bonus het recept van de paddenstoelenwalnootspread.
Lees verder

ledendag vierkant
Wol Natuurlijk
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV groeit, de vereniging telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Schulp
Dailyvit.gif
roderoos728