Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Volle kracht vooruit

Voor zover bekend zijn er geen studies die tonen dat het eten van biefstuk acuut de spierkracht verhoogt. Voor bietensap zijn die er wel. Recent weer een. Een weliswaar kleine, maar placebo-gecontroleerde klinische studie. In plaats van geconcentreerd bietensap gebruikten de onderzoekers dit keer meteen maar het molecuul dat vermoedelijk de truc doet: nitraat.

Deze uitkomst ondersteunt observationeel onderzoek dat een hogere consumptie van nitraatrijke groenten – en dat zijn meest de groene bladgroenten – in verband brengt met een grotere spierkracht op hogere leeftijd. En die nitraat kan echt maar beter verpakt zijn in groene bladgroenten, ook omdat de vitamine K2 daarin verantwoordelijk wordt gehouden voor de sterkere botten van ouderen die er het meest van eten.

Vooral geen zorgen dus over de gevaren van nitraat uit groenten, die het Voedingscentrum tussen de regels van het jongste factsheet nog altijd ademt. En probeer te lachen om het uitblijven van een duidelijk advies voor biologische groenten, ondanks dat deze minder nitraat bevatten. Want lachen en mediteren schijnen probate middelen tegen ongewenste stress te zijn.

Een flinke pot koken valt, mits mindfull gedaan, met een beetje fantasie ook in de categorie meditatie. Een lachwekkende gedachte? Ook goed! Hoe dan ook moeten we eten en dat kunnen we maar het beste con amore aanpakken. Met rijkelijk veel groenten. Het nieuwste kookboek van MMV biedt wat dat betreft weer bergen inspiratie. Leefstijlarts Tamara de Weijer, bekend van TV- en MMV, geeft het een dikke duim. Lees hier haar favoriete recepten.
Vitortho januari 2023
01per1MagA4FCc cover
'Hoe lang houd ik dit nog vol?' Nieuwe Uitzicht over veerkracht
Van nature past ons lichaam zich aan veranderende omstandigheden aan en zijn we veerkrachtig. Na situaties die spanning veroorzaken (allostase), veren we geleidelijk weer terug naar een natuurlijk evenwicht: homoestase. Wetenschapper Frits Muskiet legt uit hoe dit werkt. Daarnaast nog veel meer, zoals een interview met holistisch fenomeen Anna Kruijswyk, Christel die het roer omgooide na de diagnose kanker, een antwoord op de vraag: leverreiniging bij kanker: ja of nee?
Leden ontvangen dit nummer volgende week in de bus. Word ook lid en ontvang tien nummers per jaar voor minder dan €3 per maand.

roderoos728
TV-dokter Tamara recenseert MMV-kookboek: 'Mooi, handig en overzichtelijk'
Een overzichtelijk kookboek met een rijke variatie aan smakelijke vegetarische recepten. Dat vindt Tamara de Weijer, alias Dokter Tamara, van het MMV-basiskookboek ‘Eten volgens Moerman en NTTT’. ‘Wat ik eraan waardeer, is dat de receptuur dichtbij de natuur staat.’
Lees verder
Tamara vierkant
Altrient februari 2023
Kano
Positieve of negatieve stress? Het is aan jou
Hans Klaasse leest veel over het ontstaan van stress en over hoe je het kan voorkomen. Gerry Schultinga schreef er een vermakelijk boekje over met de aansprekende titel ‘Het is aan jou!’
Lees verder
Tradeline januari
Nitraat uit bietensap vergroot spierkracht
Bietensap, de vaste waarde in he Moermandieet, geniet in de sportkringen een bescheiden reputatie van prestatieverbeteraar. Het in bietensap rijkelijk aanwezige nitraat wordt daarvoor verantwoordelijk gehouden, maar duidelijke bewijzen voor die vermoedens bestonden nog niet. Brits placebo-gecontroleerd onderzoek in vrijwilligers brengt daar verandering in.
Lees verder


Bietensap-polina-tankilevitch-4443481-1536x1024
Health Benefits juni 2022
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.