Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Wat is het verschil tussen sarcopenie en cachexie?

Bent u recent onbedoeld meerdere kilo’s afgevallen? Dit was – en is waarschijnlijk nog steeds – een standaardvraag bij de selectie van deelnemers aan commercieel medicijnonderzoek. Deze zogeheten fase-I onderzoeken maken gebruik van jonge, gezonde en liefst mannelijke vrijwilligers. Die hebben het grootste incasseringsvermogen en geven de beste kans dat het kandidaatmedicijn naar de tweede fase promoveert; als je het door de bril bekijkt van Big Pharma-critici zoals Peter Gøtzsche. En onbedoeld gewichtsverlies is bepaald geen teken van gezondheid.

Ongewenste vermagering kan het gevolg zijn van spierverlies en dat kan op zichzelf weer vele oorzaken hebben. Immobilisatie als gevolg van een ongeluk of blessure is bijzonder vervelend, op hoge leeftijd zelfs levensbedreigend, maar in elk geval is er een duidelijke verklaring voor de afnemende spiermassa. In alle andere gevallen is spierverlies een bijkomstigheid van ziekten en aandoeningen. Dat is, als je de – meestal jonge en gezonde – biogerontologen volgt die veroudering als ziekte definiëren.

Maar wat is nu het verschil tussen sarcopenie en cachexie? En wat zijn de beste strategieën om er mee om te gaan? Ontdek dat en nog veel meer in dit uitgebreide verslag van de jongste online bijeenkomst rond het thema ondergewicht en kanker. Lees ook wat het onderzoeksteam van MMV tot nu uit de wetenschappelijke literatuur te weten kwam over het ondergewicht en/of ondervoeding bij kanker.
Groente, groente, groente en vis, vis, vis: eten tegen ondergewicht bij kanker
Hoe kan je voeding inzetten in relatie tot ondergewicht bij kanker? Wetenschapper Frits Muskiet, diëtist Herma ten Have en arts Marie Louise van Oosterloo deelden hun kennis en ervaring tijdens de onlinebijeenkomst op 10 mei. ‘De behandeling dient gericht te zijn op het terugdringen van de ontstekingsreactie.’ En: ‘Soms is het beter om even te vasten.’
Lees verder

Mannen met prostaatkanker gezocht voor studie met voeding
Dit najaar start het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam een studie naar het effect van voeding bij prostaatkanker. De studie moet helder krijgen of twee specifiek samengestelde diëten voordelen bieden boven een voedingswijze volgens de Schijf van Vijf. Bloedanalyses moeten bovendien uitwijzen in welke mate het voedsel de aanwezigheid van specifieke plantstoffen beïnvloedt. Voor het onderzoek worden nog deelnemers gezocht.
Lees verder
Mentaal en fysiek gezond
Ieder mens heeft in het leven te maken met heftige gebeurtenissen. We willen het liefst vluchten uit dit soort situaties of ons inbeelden dat het niet waar is. Dat is een slechte keuze. Echter, wat dan?
Lees verder

MMV-onderzoeksteam zet nieuws over ondergewicht en kanker online
MMV investeert in het thema ‘ondergewicht en kanker’. Het onderzoeksteam organiseert online meetings en duikt in de wetenschap. Een eerste beknopt overzicht van data uit epidemiologische studies staat sinds deze week online. Het onderzoeksteam zoomt in op het verloop en de effecten van de behandeling bij kanker en ondergewicht, en heeft ook aandacht voor zelfrapportage. Je vindt het stuk via deze link op het onderzoekplatform.
En verder:
Waardeer je deze nieuwsbrief? Steun ons dan en word nu lid van MMV (sinds 1974). Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht en hoge kortingen op workshops, lezingen en producten.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen
roderoos728