mailheader

Vandaag

Vandaag spreekt Hanno Pijl op de MMV-ledendag. In Nederland behoort hij tot de invloedrijkste ambassadeurs van leefstijl als medicijn. Al in de jaren negentig bewees Pijl volgens de regels van het wetenschappelijk onderzoek dat diabetes type 2 met voeding omkeerbaar is. In het recente verleden bracht de endocrinoloog nieuwe ideeën over vasten bij kanker uit het laboratorium naar de kliniek. Op bijna elke literatuurlijst van nieuw onderzoek naar dit onderwerp is deze Leidse studie sindsdien terug te vinden.

Bijna, want een nieuwe studie over een opmerkelijk effect van calorierestrictie bij proefdieren met alvleesklier- en longkanker, noemt de Leidse studie niet. Wellicht omdat de auteurs op zoek zijn naar een farmacologische toepassing van hun ontdekking. Is dat niet het geval, dan is de Leidse vastenstudie verplichte kost.

Meestal als de term vasten valt, gaat het over nabootsend vasten. Wist u dat ’s avonds niet snacken ook al een vorm van vasten is? Dat klinkt alweer een stuk beter te doen dan een hele Rammadan in juni. Er zijn mooie resultaten mee te behalen. Tot het uitblijven van kankerrecidief aan toe. En dan gaat het alleen nog maar over etenstijd en hoeveelheid, niet eens over de kwaliteit van de voeding.

Vandaag spreekt ook Frits Muskiet op de MMV-ledendag. In Nederland behoort hij tot de invloedrijkste pleitbezorgers van een volwaardige voeding. Gefascineerd door de ontwikkeling van het leven op aarde, wijst deze klinisch patholoog de gezondheidsautoriteiten onvermoeibaar op de biologische feiten. Dit is de column uit Uitzicht waarmee hij het officieuze Nederlandse visolie-advies bij chemotherapie kritiseert.

En vandaag mag Divitaal de eerste column aankondigen van Frank Lageweg. Ons woord patiënt, zegt hij, betekent in het Engels ook geduldig zijn. Geduld is een deugd. Lijdzaam wachten is iets anders. Er is leven na de diagnose. ‘Er is ongelofelijk veel dat je zelf kunt doen. Word student van je eigen gezondheid.’ Vandaag.Mattisson-Collageen-728x90-v1 2
AAA
Calorierestrictie en ketogeen dieet bij kanker
Of laag-glycemische diëten de groei van tumoren hinderen, hangt af van de beschikbaarheid van specifieke vetzuren in het dieet en in de tumor. Dat vermoeden Amerikaanse onderzoekers op basis van proefdieronderzoek waarin ketogene voeding geen effect had en calorierestrictie wel.
Lees verder
AQV
Visolie tijdens chemotherapie is een prima idee!
Een bevinding uit knaagdieronderzoek bepaalt sinds 2015 dat het gebruik van visolie tijdens chemotherapie een slecht idee is. Zes jaar later is duidelijk dat deze ‘wetenschappelijke waarheid’ volstrekt ten onrechte de oncologische zorg heeft gefrustreerd. Visolie tijdens chemotherapie is juist een prima idee.
Lees verder

Vis vierkant
Wol Natuurlijk
aaa
Nabootsend vasten: minder calorieën, meer energie
Intermitterend vasten is veilig, kan klinisch relevant gewichtsverlies opleveren en de metabole gezondheid verbeteren. Een recente analyse van het bestaande bewijs geeft de meeste aandacht aan gewichtsverlies bij obesitas, maar noemt ook positief resultaat bij kanker.
Lees verder

Dailyvit.gif
Nieuwe columnist - Frank Lageweg
Onlangs las ik dat de 26-jarige Natalie al acht jaar strijdt voor de erkenning van fibromyalgie als chronische ziekte. Wat een doorzetter! En hoe herkenbaar is het gevoel dat je na een diagnose aan je lot wordt overgelaten, terwijl er ongelooflijk veel is dat je zelf kunt doen. Lees de eerste column van Frank Lageweg: word student van je eigen gezondheid

Frank lageweg foto vierkant
Gerard & Suus banner advertentie
Banner Natural Goods sept-okt-nov
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Lamberts 4e kwartaal 2021
roderoos728
Schulp