Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Speurtocht met gids

Het pleidooi voor gefermenteerde voeding als ‘Allheilmittel’ voor spijsverteringsklachten, vorige week op deze plek, was een tikkeltje kort door de bocht. Een oplettende lezer van Divitaal wees op het bestaan van het fenomeen histamine-intolerantie. Daarbij gaat het om een overgevoeligheid voor histamine in voedsel. En laat nu juist gefermenteerd voedsel veel histamine bevatten! Meer dan genoeg aanleiding om eens uit te zoeken wat de literatuur over dit onderwerp te melden heeft. Niet alleen de wetenschappelijke literatuur trouwens.
Iedereen met een moeilijke spijsvertering weet dat het een nogal een speurtocht is om uit te vogelen wat de beste voedingswijze is. Vooral ook omdat het een illusie is te denken dat het verwijderen van één enkele boosdoener uit het dieet alle klachten voorgoed doet verdwijnen. Of omgekeerd, dat het toevoegen van één product dat zou kunnen. Er staan alles bij elkaar een heleboel bomen in het voedselbos. Dus hoe mooi is dat er een vereniging bestaat die uw gids wil zijn bij deze speurtocht. Bijvoorbeeld in de persoon van Myrthe Johansen.
Vitamine C en kanker en voeding als munitie voor je microbioom
In hoge dosis werkt vitamine C niet als antioxidant, maar als pro-oxidant. Daarbij is het selectief giftig voor kankercellen. Ook remt vitamine C in hoge doses de bloedtoevoer naar de tumorcellen, reactiveert het de anti-tumor eiwitten en versterkt het bindweefsel. Tot slot verbetert vitamine C de eigen afweer. In de nieuwe uitgave van Uitzicht vertelt prof. dr. Connie Jimenez over de mogelijkheden van vitamine C bij de behandeling van kanker. Twee artikelen zijn gewijd aan het microbioom, en hoe goede voeding munitie vormt om daar welbewapend de vrede te bewaken.
Word lid en ontvang Uitzicht voor minder dan 3,- euro per maand
Bij Myrthe ging na drie keer kanker het roer om. Ontmoet haar op 8 juni
Toen Myrthe Johansen (50) twaalf jaar geleden voor de derde keer de diagnose kanker kreeg, ging het roer definitief om. Weg met de drukke baan en de siliconen borstprotheses. Tijdens de MMV-ledendag op 8 juni spreekt ze over gezonde voeding, leefstijl, darmgezondheid en luisteren naar je lijf. ‘Vroeger was ik een wandelend hoofd. Ik heb geleerd weer contact te maken met mijn lichaam.‘
Lees verderDom door donuts?
Intelligentie is, net als lichaamsbouw of haarkleur, een kwestie van aanleg. Maar recent onderzoek suggereert opnieuw dat je wel een aantal punten van je IQ af kun snoepen. Een observationele studie nam een betere cognitieve functie waar bij mensen die een gebalanceerd dieet aten. En een proefdierstudie toont dat junkfood de werking van het hippocampus verstoort en daarmee het geheugen.
Lees verderLaag-histaminedieet, een oplossing met een probleem
Spijsverteringsproblemen, voedselintoleranties en -allergieën kunnen een serieuze uitdaging vormen bij het aanhouden van een gevarieerde, gezonde voedingswijze. Histamine-intolerantie is zo’n uitdaging. Want deze lichaamseigen stof komt niet alleen voor in ongezonde, maar ook in gezonde voeding. ‘Een laag-histaminedieet geeft vaak een substantiële verlichting’, concludeert een recente review. ‘Het langdurig volgen van dit dieettype brengt echter een aantal andere uitdagingen met zich mee.’
Lees verder

En verder:
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.