Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Wat is hier het nieuws?
‘Een op de zes mensen die gezonder willen eten, kan dat niet betalen’, kopte NOS.nl naar aanleiding van een CBS-onderzoek naar ‘(on)gezonde leefstijl’. Het is maar wat je voorop stelt. Als de cijfers van het CBS kloppen dan betreft dat vermeende geldgebrek zes op de honderd volwassen Nederlanders. Divitaal koos er voor het schrikbarend hoge percentage te bellichten van mensen dat gezond genoeg denkt te eten. Een overtuiging die voor de meerderheid, getuige massa’s deugdelijk onderzoek, domweg niet op waarheid kan berusten.

Een nog weer andere bevinding op de voorgrond stellen was ook verdedigbaar geweest. Namelijk dat uit de toch al kleine groep mensen die graag gezonder zou eten, nauwelijks iemand gelooft dat voeding gezondheidsproblemen kan verminderen. Bij elkaar 6,8 procent van de antwoorden en dan waren er nog meerdere antwoorden mogelijk ook! Als je dit percentage op de gehele bevolking zou betrekken, geloven hooguit twee per honderd Nederlanders dat voeding medicijn kan zijn. Waarschijnlijk nog minder, want het is niet gevraagd aan de meerderheid die gezond genoeg denkt te eten. Zou het helpen als de journaals openden met het nieuws dat spinazie de gevolgen van een hartaanval beperkt?
Beschermend effect van groene bladgroenten aangetoond
Blootstelling aan zuurstoftekort geeft rode bloedcellen het vermogen hartweefsel te beschermen tegen de gevolgen van een hartinfarct. Dat vermogen neemt toe bij een dieet met veel groene bladgroenten, toonden onderzoekers aan in patiënten van het Karolinska universiteitsziekenhuis.
Lees verder

Meeste Nederlanders willen niet gezonder eten
Uit een representatieve steekproef concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat 64 procent van de volwassen Nederlanders het niet nodig vindt gezonder te gaan eten. Daarnaast meldt het CBS dat bijna zes op de vier volwassenen de minimum norm van de beweegrichtlijn niet haalt. Ondertussen waarschuwen deskundigen: ‘De ongecontroleerde groei van de zorguitgaven is onhoudbaar.’
Lees verder

Ik ben er voor je
Zorg goed voor de aarde en onze kinderen. Met die tekst op mijn hoofd stond ik gisteren en vandaag langs de A12. Zingend en dansend, klappend en scanderen supportteren en steunden we de mensen op de A12. Een nieuwe column van Sophie Hospers.
Lees verder
Meer weten over Moerman? Doe mee aan de basiscursus voor vrijwilligers
Moerman zag kanker als een gevolg van ontsporing in de stofwisseling. Het doel van de Moermantherapie is deze ontsporing op te heffen door door het lichaam te reinigen, natuurlijke voeding te gebruiken, te bewegen en voor ogen houden dat het leven de moeite waard is om te leven. Wilt u meer weten over de therapie, zodat u vrijwilliger kunt worden? Geef u dan op voor de basiscursus op 21 oktober in Vianen.
Geef u hier op (cb@mmv.nl)
En verder:
  • Onderzoek in Groningen: hoe ontstaat optimisme? Kan je dit leren?
  • Gratis web-app om je mentale gezondheid te verbeteren
  • Salie effectief tegen menopauzale opvliegers
  • Ernest kwam beter en sneller door het behandeltraject van kanker door beweging. 'Fietsen moet worden voorgeschreven als medicijn'
  • Biologische groenten en fruit bevatten 20 tot 40 procent meer antioxidanten dan niet-biologische producten. Lees de Greenpaper
  • Onderzoek naar reiki bij kanker: minder pijn
  • ‘Nederland loopt achter met groenten en fruit.’ Kwartiertje babbelen met Instagrammer die boek schreef over voeding. Umberto Tan op Radio1 (vanaf 1 uur 26 om precies te zijn)
  • ‘Hoe de Roodvrije Generatie tóch verslaafd wordt gemaakt, met dank aan het vapen.’ En de rokende moeder van Radar-presentator Fons Hendriks. Ook bij Umberto
  • 25 september: voedingsspreekuur - Een MMV-natuurvoedingskundige beantwoord uw persoonlijke vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand.
  • 5 oktober: kookworkshop Moerman- en NTTT-dieet voor beginnende en meer ervaren koks. Groepsgrootte van maximaal drie, inclusief lunch. Van 10.00 tot 13.30 uur. Kosten: € 59,50 voor leden van MMV. Aanmelden via: www.gezondgoed.nu of bel: 0481-750353. Lees hier meer over docent Angelique den Engelsen.
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen
roderoos728