Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Alle beetjes helpen
Niet elk probleem behoeft een rigoureuze oplossing. Sterker nog, bij nadere beschouwing blijken veel problemen lang niet zo problematisch als ze voorgesteld worden. Sneller verouderen en eerder sterven door onvoldoende water drinken is er zo een.
Alcohol kan wel degelijk een probleem zijn. ‘Alcohol is een celgif en veroorzaakt zeven verschillende soorten kanker’ luidt de alarmerende kop boven een opiniestuk in de Neue Züricher Zeitung van 29 december. Maar de betreffende tekst gaat vooral over alcoholmisbruik en de sociale druk om daar aan mee te doen.
Wie (nog) geen afscheid wenst te nemen van dat ene glas biologische rode wijn, zou eens kunnen testen wat het placebo-effect van een kleiner wijnglas bewerkstelligt. Een onderzoekje in Engeland suggereert dat je daar minder van gaat drinken.
Zelden geeft een enkel onderzoek het doorslaggevende bewijs dat iedereen overtuigt. Al helemaal niet in de voedingswetenschap. Dat komt omdat mensen vergeleken met muizen erg lang leven. Klinisch onderzoek gaat daarom over biomarkers zoals LDL-cholesterol of gewichtsafname. Maar of deze veranderingen beklijven en of ze inderdaad een langer en gezonder leven voorspellen is onzeker. Komt nog bij dat proefpersonen zowel op een mager plantaardig dieet afvallen als op een vet vleesdieet.
Dus de suggestie dat je met een ongezond veganistisch dieet beter af bent dan met een standaard omnivoor dieet, is nogal ver gezocht. Maar een gezonder plantaardiger voedingspatroon zal vast een beetje helpen.
roderoos728
Minder drinken door kleinere wijnglazen
De tijden zijn voorbij dat de consumptie van een of twee glaasjes wijn als gezond mocht gelden. Sinds 2015 adviseert de Gezondheidsraad helemaal geen alcohol te drinken, of het in ieder geval te beperken tot één standaardglas per dag. Onderzoekers van Cambridge vonden 21 pubs en restaurants bereid hun grootste wijnglazen in de kast te laten. Dat leidde tot merkbaar lagere alcoholconsumptie.
Lees verder
Afvllen door plantaardige voeding
Het is redelijk geaccepteerd dat een 'gezond' plantaardig dieet voordelen biedt boven een 'normaal' omnivoor dieet. Maar hoe zit dat met een ongezond plantaardig dieet? Amerikaanse wetenschappers keken nog eens naar den eerdere klinische studie en concluderen: 'Minimaliseren van de consumptie van dierlijke producten en plantaardige oliën zou een effectieve strategie zijn om af te slanken.'
Lees verder

Alarmerende koppen: 'Veel water drinken.'
‘Grote studie bewijst; wie onvoldoende water drinkt, veroudert (en sterft) sneller’. En: ‘How staying properly hydrated may help you live healthier, longer’. Deze mediakoppen baseren zich op onderzoek in een dochter van het toonaangevende blad ‘The Lancet’. Frits Muskiet ploos de studie na en trekt andere conclusies.
Lees verder
Lekker om uit te proberen: de 3 populairste gerechten op onze website
Stampotje met zoete aardappel en winterpostelein, een broccoli-bonenschotel met champignonsaus en pittige kool met ananas. Op onze website staat een selectie van recepten die eerder in Uitzicht verschenen. Bovenstaand is de top-3 van populairste gerechten. Wat vind jij het lekkerst en waarom? Laat het ons weten via redactie@mmv.nl
Direct naar de receptenEn verder:
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.