Uit eten is leuk, maar de menukaart voldoet nergens aan de normen die MMV stelt aan gezonde voeding. Mensen met de diagnose kanker of een kankerverleden zijn van harte welkom bij Willy Bosga en Peter van Wijk in Wittelte om op afspraak te komen genieten van een menu à la Moerman. De initiatiefnemers hopen op veel klandizie én navolging.
In de tot kunstgalerie verbouwde deel van hun boerderij (bouwjaar ca.1930) in Wittelte serveren Willy (69) en Peter (74) koffie en thee met huisgemaakt gebak. De bodem is een mix van gemengde ongebrande amandelen en gedroogde abrikozen. De topping is een ‘cheesecake’ van cashewmousse (geweekte en daarna geblenderde cashewnoten) gemengd met blauwe bessen (van vorig jaar uit de vriezer). Het gebak is afgemaakt met een dun laagje chlorella (algenpoeder). De groene kleur is even wennen als topping op een taart, maar de smaak is prima. En: ‘Honderd procent voedingswaarde’, benadrukt Willy. Ze eten sinds twee jaar volgens de MMV-richtlijnen, nadat bij Peter prostaatkanker werd vastgesteld. Peter had geen klachten. De tumor kwam aan het licht na een controle van de PSA-waarde. Met een Gleason-score van 8 (de schaal gaat van 1 tot 10) is de kanker tamelijk agressief, maar qua omvang gaat het volgens Peter ‘om millimeters’ en er is geen sprake van uitzaaiingen. Van een operatie zag Peter af, omdat hij sinds vijf jaar leeft met Myastenia Gravis, een auto-immuunziekte die spierzwakte veroorzaakt. De narcose zou hem funest kunnen worden. Voor bestraling voelde hij niet.
‘Willy kookt iedere dag vers en biologisch’
In plaats daarvan koos hij voor de natuurlijke weg. Doel: het immuunsysteem ondersteunen en versterken. Een positieve levenshouding, voeding, supplementen en homeopathisch advies en middelen uit de apotheek van Willy die 35 jaar een praktijk had als klassiek homeopaat doen de rest. Ook gaan ze eens in de drie weken naar de cryo sauna: drie minuten in -130 graden. ‘Een reset voor je immuunsysteem’, zegt Willy. ‘Ik heb me in jaren niet zo goed gevoeld’, zegt Peter enthousiast.
Sinds 2020 – het begin van de coronacrisis – was het paar al overgestapt op verse, onbewerkte voeding. Geen pakjes en zakjes meer. Puur natuur. Met de NTTT en de MMV-voedingsadviezen trok Willy de teugels strak. Geen tussendoortjes meer, geen suiker, geen witmeelproducten en alles biologisch. Willy: ‘Het woord dieet gebruiken we nooit. Dat associeer je met afvallen. Daar gaat het niet om; het is een voedingspatroon.’
Peter: ‘Overigens zijn we wel afgevallen. Ik 17 kilo en Willy 20 kilo. Maar het belangrijkste is dat ik sinds deze veranderingen veel lekkerder eet. Willy kookt iedere dag vers en biologisch.’
Willy: ‘Ik kook, Peter snijdt en maakt schoon.’
Peter: ‘En je bakt zelf brood met zuurdesem.’
Willy: ‘Op zaterdag gaan we naar de biologische markt in Frederiksoord en halen daar de meeste groente vandaan, maar ook meel, noten, rauwmelkse kaas. De supermarkt bezoeken we alleen nog om toiletpapier te kopen.’
‘Op reis standaard twee kratten met voeding mee’
Peter loopt naar de keuken en komt terug met een schaaltje huisgemaakte bonbons: 100 procent cacao met een vulling van cranberries en nootjes. ‘Willy houdt van koken, maar door haar werktijden zat het in de verdrukking. Sinds de corona heeft ze het weer ontdekt. Doordat het rustiger was, kwam er ruimte voor.’
En nu dus het idee van een huiskamer waar je op afspraak kunt eten. Waarom? Willy: ‘Wij merkten de laatste twee jaar als we onderweg zijn of op vakantie dat je niet meer buitenshuis kunt eten of eens koffie kunt drinken met iets lekkers erbij. Op reis nam ik standaard een of twee kratten met voedingsmiddelen mee. Wij zijn vast niet de enigen die hier tegenaan lopen, dacht ik. Vandaar het idee om een MMV-menu aan te bieden.’ Het aanbod geldt overigens alleen voor mensen met kanker of een verleden met kanker, benadrukt Willy. ‘Dat zijn mensen die verder nergens uit eten kunnen.’
Op het menu staan soep (€ 4), voorgerecht (€ 3), (salade/buddha bowl (€ 8), diner (€ 15), toetjes (€4) en gebak (€ 3). Wat er gekookt wordt, is afhankelijk van het seizoen: witlof, bonen, aubergine, stamppot zuurkool met zoete aardappel en nog veel meer. Met verse kruiden uit de tuin. Alcohol schenken ze niet, wel versgeperst appel- en cranberriesap en koffie en thee. Ook een high tea is mogelijk of een hapjesbuffet.
‘Ik hoop dat meer mensen dit aan gaan bieden’
Peter en Willy hopen op navolging. Mogelijk ontstaat er op deze manier een netwerk van MMV-leden die hun huiskamer openen voor ‘eten op afspraak’. Willy: ‘Ik hoop dat het zich rond gaat spreken, dat meer mensen op het idee komen om een gelegenheid te bieden waar je op afspraak, volgens Moerman, kan eten. Ik vind het jammer dat we op vakantie niet uit eten kunnen. Het is een cadeautje dat je jezelf juist op vakantie wel eens gunt.’
Peter: ‘Het is voor ons ook nieuw en even afwachten hoe het gaat lopen. Wie weet komen er vooral fietsers die na een lekkere pauze weer doortrappen.’
Peter: ‘Willy is erg streng met de richtlijnen. In mijn eentje zou ik makkelijker zijn, maar Willy doet geen concessies.’
Willy: ‘Als je het niet heel consequent doet, komt de klad erin. Je kan zeggen: ‘Wat maakt het uit om één keer te zondigen?’, maar ik ben strikt: ook die ene keer doen we dat niet.’
Willy was al bekend met de Moermanvereniging sinds haar vader in de jaren tachtig met uitgezaaide prostaatkanker werd geconfronteerd. ‘De arts gaf aan dat een chemokuur niets zou opleveren, behalve verlies van levenskwaliteit. Mijn moeder vroeg: ‘Is het Moermandieet een optie?’ Ja, goed idee, zei de specialist, doe dat maar. Mijn vader leefde na de diagnose nog drie jaar. Hij overleed aan de gevolgen van een longontsteking. Het bijzondere was dat uit de autopsie bleek dat de kanker bij zijn dood weg was.’
Toen Peter de diagnose kreeg, had het paar de website van de MMV snel gevonden.
Peter: ‘Tegenwoordig word je direct patiënt gemaakt na de diagnose kanker. Als je weigert patiënt te zijn, zoals ik, trekt het ziekenhuis zijn handen van je af. Ik ben uitgeschreven, de artsen hebben geen interesse in hoe het verder met mij gaat. De huisarts checkt twee keer per jaar mijn PSA.’
En Willy is zijn persoonlijke dokter: “Ik kijk naar vitaliteit: hoe zit je in je vel? Hoe is je energie? Heb je klachten? Heb je plezier in leven of last van spanning?”
‘Je moet gewoon gelukkig zijn’, glimlacht Peter.
Privé: Willy is opgeleid en ervaren als klassiek homeopaat en sinds 12 jaar psycholoogmediator (strafrecht en familierecht). Peter is beeldend kunstenaar.
Peter en Willy kunnen op afspraak per keer maximaal acht tot tien mensen een 100 procent vegetarische of veganistische maaltijd voorzetten volgens de richtlijnen van het Moermandieet en de Niet-Toxische Tumor Therapie. Ook welkom voor koffie/thee met een lekkernij, high tea of een dinerbuffet.
Meer weten? willybosga@gmail.com
Beeld: Martine Sprangers
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief