Kanker staat in Nederland als doodsoorzaak op de eerste plaats. Statistisch gezien wordt een op de drie Nederlanders geconfronteerd met de diagnose kanker. Een ver-van-je-bed show als het een ander aangaat. Maar een boodschap die verplettert als het jezelf of een naaste treft.
‘Laat uw voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding’
Hippocrates, grondlegger van de westerse geneeskunde 460 v. Chr. – 370 v. Chr.
‘Alsof de bodem onder mijn bestaan werd weggeslagen’, zeggen mensen vaak in interviews in ledenmagazine Uitzicht. Hoewel er tegenwoordig met meer openheid over gesproken wordt, koppelen we de ziekte kanker onbewust sterk aan gevoelens van onherroepelijkheid en eindigheid.
Met de diagnose kanker volgt vanuit het ziekenhuis vaak als vanzelfsprekend een behandeltraject bestaande uit chirurgie, radio-, -chemo, -hormoon en –immuuntherapie of een combinatie daarvan. Bij de kankers die het vaakst voorkomen zijn de aangeboden behandelingen gebaseerd op protocollen. U kiest zelf of u de behandeling wilt ondergaan of niet. Naast dit reguliere zorgtraject zijn er een hoop dingen die u kunt doen om de levenskwaliteit te bevorderen. Dat is waar MMV van betekenis wil zijn.
MMV (voorheen: Moermanvereniging) is in 1974 opgericht door oud-patiënten van de arts en onderzoeker Cornelis Moerman. Moerman is de bedenker van het Moermandieet, een voedingspatroon voor gezondheid waar – getuige honderden ervaringen en retrospectief onderzoek – een sterke antikankerwerking vanuit gaat. Moerman wilde dat zijn gedachtengoed verder ontwikkeld zou worden op basis van wetenschap. De Niet-Toxische Tumor Therapie (NTTT) is de vertaling van die modernisering. Artsen die de NTTT aanbieden zijn geschoold in de Moermantherapie en begeleiden mensen met kanker daarin.
De missie van MMV is om mensen te ondersteunen bij het volgen van een dieet. Bij of na kanker, tijdens het ondergaan van een behandeling of om ziekten te voorkomen. Voeding als medicijn. Naast voeding heeft MMV oog voor andere leefstijlfactoren die het behoud van gezondheid en herstel van ziekte bevorderen: bewegen, ontspanning en slaap, psychische factoren en sociaal contact.