mailheader
‘We hebben vakantie met corona, niet ván corona’, aldus een waarschuwende bondkanselier Angela Merkel voorafgaand aan de jaarlijkse recreatiemigratie. Terwijl de meeste Europeanen al dan niet gedwongen door negatieve reisadviezen dicht bij huis bleven, reist het virus de wereld rond alsof het griepseizoen alvast begonnen is. Ondanks de ongezond hoge concentraties ozon in de lucht, dat een effectieve viruskiller heet te zijn.
In de week dat virologen van naam ons voorbereiden op een vaccin dat niet alleen lang op zich zal laten wachten, maar waarschijnlijk ook beperkt effectief zal blijken, presenteerde president Poetin als eerste zijn vaccin. Skepsis alom, maar de optimistische geluiden van Westerse politici over hun eigen vaccins verdienen ook een korreltje zout.
Of corona meer leefstijl in de spreekkamer bracht blijft vooralsnog de vraag, in de mainstream media krijgt het versterken van het immuunsysteem alvast meer aandacht. Onderzoek door Nivel liet zien dat de lockdown niet tot meer medicijngebruik leidde, ook niet tot meer recepten voor antidepressiva. Recepten voor ADHD-medicatie (methylfenidaat/Ritalin) werden zelfs duidelijk minder vaak uitgeschreven.
Voor de horeca en evenementensector zijn de beperkende maatregelen killing, voor de overactieve breinen werkte de lockdown kennelijk als een rustgevende vakantie. Of de pandemie uitmondt in een economische depressie of niet, gezond besparen op de kosten van levensonderhoud is altijd een aanrader. Bijvoorbeeld door zelf graan te malen en desemdeeg te kneden. Laat u bij het zoeken naar de meest geschikte tarwe, leiden door het nieuwste onderzoek naar gluten in oude en nieuwe soorten.
Novaro Pharma MMV JULI
Broodoven staand
Was de tarwe vroeger beter?
Rasveredeling wordt vaak genoemd als een van de oorzaken achter de toename van coeliakie, tarwe-allergie en -sensitiviteit. Duits onderzoek, met zestig oude en nieuwe tarwecultivars, biedt weinig ondersteuning voor die verklaring.
Lees verder

Vitals advertentie augustus '20
Slechte luchtkwaliteit door ozonsmog
Afgezien van de tropische temperaturen, was het de laatste dagen af te raden sportieve ambities in de buitenlucht te beoefenen. Het RIVM waarschuwde deze week voor ‘zeer slechte’ luchtkwaliteit. Het ozongehalte in de lucht dreigt zo hoog te worden dat ‘iedereen klachten kan krijgen’.
Lees verder

Ozonsmog staand
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
Gezonder staand
Brengt corona meer leefstijl in de spreekkamer?
In een online peiling geeft de helft van de huisartsen aan ‘iets meer aandacht’ aan de voordelen van een gezonde leefstijl te geven. Ongeveer een kwart ‘besteedt in deze coronatijd tijdens de consulten’ evenveel aandacht aan leefstijl als altijd.
Lees verderAlfytal broccoli sprouts
Viroloog Jaap Goudsmid waarschuwt voor coronavaccin
De politieke, maatschappelijke en commerciële hoop op de spoedige komst van een coronavaccin verontrust Jaap Goudsmit. ‘De veiligheid staat altijd enorm onder druk op het moment dat zich iets nieuws voordoet’, waarschuwde de epidemioloog en viroloog gisteravond bij Zomergasten.
Lees verder

Zomergasten vierkant
roderoos728
En verder:
  • Vaccin tegen de ziekte van Lyme effectief in klinische trial, mogelijk over vijf jaar op de markt.
  • Na uitbraak in Vlaarding verpleegtehuis. RIVM past ventilatierichtlijn aan, maar geeft daar geen ruchtbaarheid aan.
  • Verander je je voeding, dan verander jezelf, beweert Marjan Smorenburg in een nieuwe column
  • MMV-bestuurslid Jan Meijerink (71) loopt van Vriezenveen naar St. Petersburg, maar weet nog niet of hij de grens overkomt
  • Horen we het eens van anderen. Beweging, voeding, rust, reinheid, regelmaat, vitamine D, zink en selenium
  • Ook de universiteit Birmingham brengt Brabantse luchtvervuiling in verband met meer ziekenhuisopnamen en doden
  • De schildklier-special van Uitzicht, met bijzondere bijdragen van Rineke Dijkinga en Frits Muskiet was wegens grote belangstelling in no time uitverkocht! In de losse verkoop nu weer te koop voor € 5,50.
  • Sterker worden door ellende? Lees hier hoe post-traumatische groei werkt. Meld je hier aan voor een van de tien gratis (online) inspiratiesessies in juli en augustus.
  • Vragen over voeding? Op maandag juli17 augustus kan je weer terecht bij het gratis voedingsspreekuur van 10 tot 12 uur. Bel 06-57574461. Houd je lidmaatschapsnummer bij de hand.
MMV is een vereniging die 45 jaar geleden is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno 2020 een moderne vereniging van ca. 6.500 mensen die actief willen werken aan hun gezondheid. Om kanker te voorkomen, ter ondersteuning van een kankerbehandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan met voeding en leefstijl!

Je bent al lid voor 3,50 per maand, daarvoor krijg je 10 x per jaar het ledenmagazine Uitzicht, korting op interessante producten en diensten en de kans om leuke mensen te leren kennen!

Iedere week informeert de redactie van MMV u over relevant nieuws met betrekking tot voeding, kanker en de gezondheid. Stuur Divitaal door naar bekenden of schrijf je hier in om Divitaal wekelijks automatisch te ontvangen.
MailPoet