mailheader
Niets Nudge

Hoe ironisch. Na twintig jaar alarmistische aandacht voor de afkalvende volksgezondheid, voerde het huidige kabinet een verbijsterende maatregel door. Het verhoogde de BTW op groenten en fruit. Er kwam geen suikertaks, frisdrank op scholen werd niet verboden en de wildgroei aan junkfooddealers mocht zich ongehinderd voortzetten. Geen afgedwongen gedragsverandering, in plaats daarvan zachte duwtjes (nudges) in de gewenste richting.

De Nationale Groente- en Fruitdag was zo’n nudge. Uitgevoerd door de vereniging GroentenFruit Huis en het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit. De eerste is de sectorlobby, de tweede bestaat dankzij een jaarsubsidie van 680.000 euro, exclusief BTW, toegekend door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Te besteden door GroentenFruit Huis.

Onderdeel van het marketingplan was een petitie voor een BTW-verlaging op groenten en fruit. Staatssecretaris Blokhuis heeft deze beleefd in ontvangst genomen. De media-aandacht viel tegen. Nudging is zoiets als een schaal snoepjes op tafel zetten en de aanstormende kleuters afleiden met snoeptomaatjes. Wie dat lukt, gelooft in nudging.

Corona laat zich ook niet nudgen. Het dwingt ons tot voorgeschreven gedrag. De verstopping van het zorgsysteem waar leefstijlartsen al tien jaar voor waarschuwen, is plotsklaps een feit. Reguliere zorg wordt voor de tweede keer dit jaar afgeschaald. ‘Ik mis het gevoel dat er voor mij gezorgd wordt en de gevolgen mag ik helemaal zelf dragen’, schrijft Marjan Smorenburg in haar nieuwe column. Komt uw zorg ook in het gedrang? Schrijf het ons: redactie@mmv.nl
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
Online ledendag spread kleiner
Gratis online ledendag op 31 oktober
Waarom is eidooier gezond? Waarom bevat een anti-kankerdieet geen geraffineerde suikers? Op 31 oktober organiseert MMV een online ledendag met lezingen van een arts en een voedingsdeskundige die thuis zijn in het Moermandieet/Niet-Toxische Tumor Therapie. Meld je aan en vergroot je kennis over voeding en gezondheid. ‘De meest effectieve behandeling tegen ziekten is die van het lichaam zelf.’
Lees verder
Wol Natuurlijk
Een weinig verteld verhaal
De tweede coronagolf rolde aan – sneller dan menigeen dacht. Het lijkt erop dat deze niet meer is te ontlopen. Jammer! Voor de mensen die kwetsbaar zijn en voor het personeel in de gezondheidszorg. Maar ook voor mensen zoals ik doordat niet-urgente zorg weer wordt uitgesteld, aldus Marjan Smorenburg in haar nieuwe column.
Lees verder
Marjan portret
Schulp
aspirine staand
Kankerbevorderend in ouderen? Nieuwe bedenkingen bij aspirine
Recent onderzoek, uitgevoerd door Harvard Medical School, suggereert dat lage doseringen aspirine bij ouderen de agressiviteit van kanker bevordert.
Lees verder
Fyto-life banner
Nationale groenten- en fruitdag moet nog wortelschieten
Woensdag 14 oktober was de eerste Nationale Groente- en Fruitdag. De schaarse media-aandacht weerspiegelde het belang van groenten en fruit voor de volksgezondheid nog niet. Ook huisartsen vergeten groenten.
Lees verder

Gezonde voeding
Banner Natural Goods sept-okt-nov
En verder:
MMV is een vereniging die 45 jaar geleden is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand ben je lid en krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Vitals advertentie oktober
roderoos728
MailPoet