mailheader
Is pijn fijn?

De ene pijn is andere niet. Zware spierpijn na een intensieve training wordt over het algemeen met een moeizame glimlach geuit. Hoewel niet de bedoeling, is het toch een teken van inzet en in die zin haast een beloning. De stekende pijn van een verstuikte enkel ligt al anders; die is feller en voelt eerder als straf. Hier gaat ook de verwachtingswaarde meespelen: dit kan wel even gaan duren. Iets wat bij chronische pijn als een donkere wolk boven de horizon hangt.

De markt voor pijnstillers is enorm. De Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) meldt over 2019 bijna 1 miljoen gebruikers voor diclofenac. Daarmee staat deze zogeheten NSAID (Non Steroidal Anti Inflammatory Drug) op de tiende plaats van best verkochte receptmedicijnen. Met 0,77 miljoen gebruikers was naproxen, ook een NSAID, dat jaar goed voor plaats twaalf.
Voor verslavende middelen zoals fentanyl en oxycodon telde het SFK 1 miljoen gebruikers en tekent daar bij aan dat het er in werkelijkheid minder waren, omdat sommige patiënten meerdere opioïden gebruikten. Voor paracetamol in de dosering van 1 gram waren altijd nog 0,1 miljoen klanten. Daar steekt de medicinale cannabis met elfduizend gebruikers bescheiden tegen af.

En dat waren nog maar de apotheken. Drogisterijen verkopen massa’s paracetamol en dezelfde NSAID’s als de apotheek, maar dan in lichtere doseringen. NSAID’s waarvan Dick Bijl in zijn boek ‘Het pillenprobleem’ overigens opmerkt dat ze wat betreft werkzaamheid paracetamol nauwelijks ontlopen, maar wel gevaarlijke bijwerkingen hebben.
Dat de gebruikers er toch de voorkeur aan geven, heeft alles te maken met het placebo-effect. Pijnstillers hebben namelijk nogal een verwachtingswaarde. Het is dus opbeurend nieuws dat serieus onderzoek een werking rapporteert voor CBD die verder gaat dan het placebo-effect. Niet alleen omdat het onschadelijke cannabinoïden zijn, ook omdat iedereen zelf cannabis kan kweken. Want pijn is alleen fijn voor verkopers van pijnstillers.

Cannabis
CBD: pijnstiller of placebo?
De verkoop van de CBD-supplementen loopt ver op het wetenschappelijke bewijs vooruit. Aan het nog dunne stapeltje bewijs voegden Amerikaanse wetenschappers een studie toe. Ze ontwierpen een experiment om te bepalen of het pijnstillende imago van cannabidiol berust op een placebowerking of op een medicinaal effect. Het antwoord: een beetje van allebei.
Lees verder


roderoos728
In een cirkeltje ronddraaien - column
Sophie Hospers sprak met een vriendin over het wonderlijke fenomeen dat je tijdsbeleving anders wordt, in deze coronatijd. Het leven heeft een soort monotone tred gekregen, met minder afwisseling, en weinig markeerpunten. Daardoor verdwijnt je gevoel van ‘wanneer’. Sophie ziet overeenkomsten met de periode van patiënt-zijn die haar de tijd anders deed beleven.
Lees verder

Sophie staand
AQV
muis
Een beetje slecht is goed
Vrije radicalen veroorzaken oxidatieve stress. In grote hoeveelheden kunnen ze het erfgoed in cellen beschadigen met ziekten als kanker tot gevolg. In kleine hoeveelheden zijn ze juist nodig om beschadigingen van het DNA te voorkomen. Dat demonstreert recent onderzoek in proefdieren.
Lees verder

Banner DiVitaal 2020 merkvermaal 728x90pix AOV
Uitzicht-archief tijdelijk niet bereikbaar
De website MMV.nl wordt momenteel gerenoveerd. Achter de schermen wordt druk gewerkt aan meer gebruikersvriendelijkheid en functionaliteit. Het archief van Uitzicht is hierdoor tijdelijk niet bereikbaar, en de knop 'intranet' buiten gebruik. Mocht u naarstig op zoek zijn naar een bepaalde uitgave van Uitzicht, dan kunt u contact opnemen met het centraal bureau van MMV (houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand). Onze excuses voor het ongemak.
Klik hier voor de contactgegevens van MMV


onder constructie
Vitals banner mei 2021
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px