Het Moermandieet is ontwikkeld door de Vlaardingse arts Cornelis Moerman (1893 – 1988). Zijn dieet besloeg 1 A-4 en hing aan de voordeur van zijn praktijk. Moerman zag kanker als een ziekte van het lichaam als geheel, een deraillement van de stofwisseling, hij was ervan overtuigd dat het immuunsysteem kon worden hersteld met volwaardige voeding als medicijn.
‘Kanker is het gevolg van een ontspoorde stofwisseling’
Arts en onderzoeker Cornelis Moerman (1893 – 1988)
Wat is gezondheid? Waaraan moet een gezond lichaam voldoen? Toen Cornelis Moerman afgestudeerd was in 1929, waren dat de vragen die hem bezighielden. Hij had veel geleerd over ziekte, maar wat was gezondheid?
Om wijzer te worden over het kankervraagstuk doet hij onderzoek met postduiven. Om te zien welke voedingsstoffen essentieel zijn, zet Moerman groepen kerngezonde duiven op een slecht dieet om te zien wat dit met hun gezondheid doet. De duiven gingen slechter presteren en werden ziek. Maar: met optimale voeding zag hij ze ook weer herstellen.
Aldus experimenterend komt Moerman – in de jaren dertig van de vorige eeuw – op het spoor van een aantal stoffen die voor een goede gezondheid van vitaal belang zijn: ijzer, zwavel, jodium, citroenzuur, de vitamines A, C en E en het B-complex. Hij ontwikkelt een strategie om tekorten aan deze voedingsstoffen met een dieet te lijf te gaan. Zijn voedingsvoorschrift past op één A4 dat hij aan de voordeur van zijn praktijk hangt. Dat is het Moermandieet.

Het uitgangspunt van zijn dieet is dat je kanker bestrijdt door het eigen immuunsysteem te versterken. Dat doe je met optimale voeding, beweging en rust. In de loop der jaren pasten Moermanartsen – tegenwoordig gaan zij onder de naam artsen voor Integrale Oncologie/NTTTT – het dieet aan naar actuele inzichten. Zo werd het uitgebreid met visvetzuren (vanwege de omega-3), paddenstoelen (vanwege de bètaglucanen), curcumine, gember, kruiden en nog veel meer, waar Moerman in zijn tijd geen weet van kon hebben.
Een aantal van de mensen die Moerman in zijn praktijk behandelde werd beter; vele anderen knapten vaak aanzienlijk op. In 1991 bleek uit een grondig retrospectief onderzoek onder een streng geselecteerde groep van door hem behandelde kankerpatiënten dat 21 van hen met uitsluitend de Moermantherapie waren genezen. Die patiënten waren door hun specialisten ‘opgegeven’ en naar huis gestuurd. Een enkeling leeft nog altijd.
Cornelis Moerman loste het kankervraagstuk niet op. Wel was hij de eerste arts in Nederland die de relatie legde tussen voeding en kanker. Door wetenschappelijk onderzoek weten we inmiddels waarom dat zo is. Goede voeding draagt op verschillende manieren bij aan gezondheid: via het microbioom en de zuur-base balans, maar ook omdat goede voeding munitie kan leveren voor het immuunsysteem, terwijl wanvoeding het immuunsysteem juist kan ontmantelen.
Van honderden voedingsmiddelen is bekend welke vitaminen, mineralen en sporenelementen ze bevatten en of een voedingsmiddel een positief of een negatief effect heeft op kanker. Lees hier meer over in de MMV-Voedingsmiddelenlijst.