• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 5 2025 Antibioticaresistentie 1
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • MMV-Voedingsrichtlijnen
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Nieuws / (Zuur)desem beter voor je lijf

(Zuur)desem beter voor je lijf

(Zuur)desem beter voor je lijf 3
17 mei 2019

Desembrood is beter voor ons lijf dan gistbrood. Ons lichaam neemt bij desembrood gemakkelijker bepaalde stofjes op die goed voor ons zijn.

Dat zegt Fred Brouns, hoogleraar Innovatie Gezonde Voeding aan de Universiteit Maastricht. Hij was deze week te gast bij het tv-programma Tros Radar. Een ander voordeel van desembrood is dat het andere stofjes zoals fytinezuur, afbreekt. Dat is gunstig voor ons lijf. MMV adviseert ook om voor desembrood te kiezen.

Niet opjagen

Desem, ook wel zuurdesem genoemd, wordt maar door een beperkt aantal bakkers gebruikt. Robèrt van Beckhoven is een van hen. Hij mag zich “Meester boulanger” noemen, een titel die voor slechts weinigen is weggelegd. Hij geniet bekendheid als jurylid van het populaire programma “Heel Holland Bakt”.

Van Beckhoven kiest voor desem omdat het brood dan veel langer de tijd krijgt om te rijzen. Gistbrood gaat al na drie tot vier uur in de oven terwijl desembrood 24 uur moet rijzen. “We moeten het brood niet opjagen”, is zijn overtuiging.

Angstcultuur

Prof. Brouns zal het komende jaar uitgebreid onderzoek doen naar de effecten van granen en gluten op ons lichaam. Het is de eerste keer dat de gezondheidseffecten van granen en brood zo uitgebreid onder de loep genomen worden.

Volgens Brouns is er een angstcultuur ontstaan rondom brood. Dat je ziek zou worden van brood lezen we in boeken als de Voedselzandloper en Broodbuik. Volgens Fred Brouns ontbreekt het echter aan wetenschappelijk bewijs.

Veredeld

Ook MMV-kankeronderzoeker dr. Hans Stoop ziet geen reden om brood in de ban te doen. Wel is hij voorstander van spelt omdat vele granen vergaand zijn veredeld terwijl spelt vrijwel ongemoeid is gelaten. Door de veredeling zijn veel mineralen en vitaminen uit granen verdwenen.

Bron: borgesius.nl

 

 

MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.

Inschrijven nieuwsbrief

Nieuws

Alle nieuwsberichten
Creatine veilig te gebruiken. Kan het meer dan het etiket zegt? 4

Creatine veilig te gebruiken. Kan het meer dan het etiket zegt?

Juicers klaar? Sappen maar! Nieuwe Uitzicht onderweg met zomerse saprecepten 5

Juicers klaar? Sappen maar! Nieuwe Uitzicht onderweg met zomerse saprecepten

Langdurig watervasten: alleen onder medische begeleiding 6

Langdurig watervasten: alleen onder medische begeleiding

Advertenties

De Roode Roos 7
Tradeline 8
Vithortho zink 4 in 1

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok