
Op bevolkingsniveau is de consumptie van ultra-bewerkt voedsel gelinkt aan overgewicht en ziekte. De negatieve effecten zijn niet exclusief het gevolg van de extra calorieën die je via gemaksvoeding bijna automatisch binnenkrijgt, blijkt uit een eetexperiment met 43 gezonde jonge mannen. De studie toont ‘dat consumptie van ultra-bewerkt voedsel schadelijk is voor cardiometabole en reproductieve uitkomsten’.
Met ‘reproductieve uitkomsten’ bedoelen de onderzoekers van universiteit van Kopenhagen dat ultra-bewerkte voeding (UPF) de niveaus verlaagde van een hormoon dat betrokken is bij vorming van zaadcellen en dat de kwaliteit en de beweeglijkheid van het zaad van de proefpersonen afnam. Verder waren er onder meer veranderingen in schildklierhormonen en hormonen die een rol spelen bij het gevoel van honger en verzadiging.
Op een dieet van UPF werden de deelnemers zwaarder, verslechterde de verhouding tussen LDL en HDL cholesterol, steeg hun (diastolische) bloeddruk en kwamen ze hoger uit op de depressiescore. Bovendien verschenen er meer ftalaten in hun bloed. Deze stoffen zitten in plastic en staan te boek als hormoonverstoorders.
De studie is na te lezen in Cell Metabolism.
Beeld: Grafische samenvatting van Effect of ultra-processed food consumption on male reproductive and metabolic health.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief