• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 5 2025 Antibioticaresistentie 1
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • MMV-Voedingsrichtlijnen
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Nieuws / Goji bes verhoogt pigment in de macula

Goji bes verhoogt pigment in de macula

Goji bes verhoogt pigment in de macula 3
18 januari 2022

De plantstoffen luteïne en zeaxanthine staan bekend als beschermend voor ogen. Met name die laatste komt slechts sporadisch in voedsel voor. Uitgezonderd in bepaalde bessen, zoals Goij bessen. Nieuw onderzoek vond dat zeaxanthine uit bessen de hoeveelheid beschermende pigmenten in de macula verhoogt.

Centraal in het netvlies, achterin het oog bevind zich de macula lutea. Een laag lichtgevoelige cellen waarin zich ook de kegeltjes bevinden die de waarneming van kleuren mogelijk maken. De ooglens projecteert de buitenwereld op deze cellen, die daarop reageren door elektrische signalen over de oogzenuw richting het deel van het brein te sturen dat er een beeld van vormt.

Macula degeneratie

De macula lutea wordt ook wel de gele vlek genoemd. Deze kleur dankt het aan luteïne en zeaxanthine die in de natuur ook verantwoordelijke zijn voor de vrolijke kleur van onder meer wortels, abrikozen en zoete aardappel – alhoewel groene groenten als bleekselderij en spinazie de grootste hoeveelheid luteïne in zich bergen. In de macula beschermen deze bètacarotenen  de lichtgevoelige cellen tegen blauw licht en ultra violet en fungeren daarbij als antioxidant.

Met het afsterven van de kegeltjes – macula degeneratie – wordt de blik wazig. Met name ter voorkoming van leeftijdgerelateerde macula degeneratie, zo is het vermoeden, is het nuttig om ruim voldoende maculapigmenten via de voeding binnen te krijgen. Voor luteïne hoeft dat bij een dieet dat rijk is aan groene bladgroenten geen probleem te zijn.

Zeaxanthine is echter veel dunner gezaaid. Eidooier is een bron van dierlijke oorsprong. In oranje fruit zit iets en iets meer in spinazie, spruitjes en boerenkool. Oranje paprika is met 3,3 milligram per ons een knaller te noemen. Maar de winnaar is een bes die in China sinds de oudheid met gezonde ogen in verbinding gebracht wordt: goij bessen bevatten per ons meer dan honderd milligram zeaxanthine.

Mensen met maculadegeneratie krijgen om erger te voorkomen supplementen voorgeschreven. Die bevatten in de regel circa tweehonderd keer meer zeaxanthine dan een ons boerenkool. Zo ook in een studie uitgevoerd door de University of California, onlangs verschenen in vakblad Nutrients, die goij bessen met supplementen vergeleek.

Goij bes versus supplement

De onderzoekers verdeelden 27 gezonde vrijwilligers met een leeftijd tussen 45 en 65 jaar in twee groepen. Veertien deelnemers slikten vijf keer per week een commercieel verkrijgbaar supplement met zes milligram (mg) luteïne en vier milligram zeaxanthine ( 1 mg = 1000 mcg/microgram). De andere dertien aten vijf keer per week een handvol (28 gram) gedroogde goij bessen. Luteïne bevatten deze hoeveelheid bessen nauwelijks, maar zeaxanthine des te meer: op de kop af 29 milligram per portie.

Optische metingen na negentig dagen toonden bij de bessengroep significant meer beschermende pigmenten aan. Zowel in het macula als in de huid. Dat was niet het geval bij de suppletiegroep. Gezien deze scheve verhouding in de aanwezigheid van zeaxanthine – namelijk 4 om 29 milligram – mag dat geen verrassing heten. Maar het toont wel aan dat het recept uit de traditionele Chinese geneeskunde voor het behoud van helder zicht een sterke wetenschappelijke basis heeft.

Foto door Robert Bykowski via Pexels

MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.

Inschrijven nieuwsbrief

gojibes luteïne maculadegeneratie zeaxanthine

Nieuws

Alle nieuwsberichten
Creatine veilig te gebruiken. Kan het meer dan het etiket zegt? 4

Creatine veilig te gebruiken. Kan het meer dan het etiket zegt?

Juicers klaar? Sappen maar! Nieuwe Uitzicht onderweg met zomerse saprecepten 5

Juicers klaar? Sappen maar! Nieuwe Uitzicht onderweg met zomerse saprecepten

Langdurig watervasten: alleen onder medische begeleiding 6

Langdurig watervasten: alleen onder medische begeleiding

Advertenties

Vithortho zink 4 in 1
Tradeline 7
Lamberts Health Benefits 8

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok