Hoger kankerrisico bij hoge suikerconsumptie

Overconsumptie van suiker wordt algemeen herkend als een risicofactor voor overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Frans bevolkingsonderzoek wijst nu ook op een directe relatie met het ontstaan van kanker.

Het bewijs dat suiker op zichzelf de kans op kanker verhoogt, is dun gezaaid. Experimenteel onderzoek suggereert dat de negatieve rol van suiker gezocht moet worden in het feit dat je er dik van wordt. Overgewicht en vooral obesitas is een risicofactor op zich. Daarbij kunnen suikers ook zonder gewichtstoename het risico te verhogen doordat ze inflammatie, oxidatieve stress en insulineresistentie bevorderen.

Onderzoek onder de ruim honderdduizend deelnemers aan de Franse NutriNet-Santé-studie toont een sterk positief verband tussen suikerconsumptie en kanker. Het kwart van de deelnemers met het hoogste suikergebruik kreeg gemiddeld zeventien procent vaker kanker dan het kwart met de laagste suikerconsumptie. Vooral borstkanker sprong er uit: een 51 procent hoger risico voor de deelnemers met de hoogste consumptie.

Bij hun berekeningen hebben de onderzoekers statistisch gecorrigeerd voor andere bekende risicofactoren voor het krijgen van kanker. Zoals de sociaal-demografische situatie, lichaamsmaten, leefstijl, ziektegeschiedenis en voedingspatroon.

Extra argument voor suikertaks

De NutriNet-Santé-studie ging in 2009 van start en loopt tot 2029. Ongeveer 170duizend volwassen Fransen nemen deel en van 20duizend van hen zijn bloed en urinemonsters afgenomen. Voor deze studie lag de gemiddelde leeftijd op 41 jaar. Na een gemiddelde volgtijd van zes jaar waren in deze groep 2.503 kankerdiagnosen gesteld, waarvan 783 borstkankers.

‘Deze resultaten suggereren dat suikers een beïnvloedbare risicofactor zouden kunnen vertegenwoordigen bij de preventie van kanker, in het bijzonder borstkanker’, concluderen de onderzoekers. Het onderzoek is daarmee een ‘bijdrage aan de huidige discussie over de invoering van een suikertaks, regulatie van marketing en andere suiker-gerelateerd beleid’.

De bevindingen verschenen in het novembernummer van The Amican Journal of Clinical Nutrition en is alleen als samenvatting gratis beschikbaar.

“70/365 How sweet it is” by Mykl Roventine is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug