Leefstijl bij genetisch kankerrisico meest effectief

Kanker wordt soms voorgesteld als een kwestie van toeval en pech. Pech met de genen bijvoorbeeld. Een recente observationele studie toont echter dat een gezonde leefstijl de kans op darmkanker bij een hoog genetisch risico sterker doet afnemen dan bij mensen met een normaal risico.

Vorig jaar werd bij 11.700 Nederlanders colorectale kanker vastgesteld; 8.400 daarvan dikkedarm- en 3.300 endeldarmkanker. In naar schatting tien procent van de gevallen betreft het hier mensen met een verhoogd genetisch risico. Kankerepidemiologen van de Vanderbilt University in Nashville, VS, vonden onder 346duizend deelnemers in de UK Biobank een duidelijk verband tussen leefstijl en de kans op darmkanker.

Mensen met een verhoogd genetisch risico en een ongezonde leefstijl hadden met 6,4 procent drie maal zo veel kans op darmkanker dan mensen met een laag risico en een gezonde leefstijl (2,1%). Ging het verhoogde risico gepaard met een gezonde leefstijl dan gaf dat gemiddeld een veertig procent lager risico voor mannen en een gemiddeld 29 procent lager risico voor vrouwen en mannen gecombineerd. Onder ‘laag-risicomannen’ bedroeg het verschil tussen ongezonde en gezonde leefstijl 25 procent.

Wat is gezond

Deze conclusies baseren de Amerikanen op een totaal van 2066 diagnoses in bijna zes jaar. De participanten werden qua leefstijl ingedeeld in de groep ‘ongezond’, ‘gemiddeld’ of ‘gezond’. Dat hing af van hun score met betrekking een de factoren die de American Cancer Society daarvoor in haar richtlijnen noemt: de verhouding tussen taille en heup, fysieke activiteit, bewegingloze tijd, consumptie van bewerkt en rood vlees, groenten, fruit, alcohol en tabak.

Voor de ‘poly-genetische risicoscore’ gebruikten de wetenschappers 95 verschillende risicovarianten die in recente studies met darmkanker samenhingen. Daarvoor gebruikten ze de genetische informatie van bij elkaar 120duizend patiënten. ‘Deze resultaten kunnen behulpzaam zijn bij het ontwerpen van personaliseerde preventieprogramma’s’, zegt mede-auteur Wei Zheng op de website van de universiteit.

Het onderzoek verscheen in de American Journal of Clinical Nutrition (samenvatting).

“roulette” by abby chicken photography is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug