• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 artikelen
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 1, Veerkracht 1
Uitzicht 10 (extra dik nummer, thema: emotie-eten) 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Recepten
    • Moermandieet
    • Niet-Toxische Tumor Therapie
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Suiker
    • Supplementen
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
  • Gezond Leven
    • Voeding
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
    • Uit eten met Moerman
  • Zelfonderzoek
  • Nieuws
    • Laatste nieuws
    • Uitzicht
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Agenda
  • Over
    • Lid worden
    • Bestuur
    • Geschiedenis
    • In de regio
    • Amnestie
    • Steun ons
    • ANBI
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Nieuws / 'Reinier de Graaf' werkt aan conditie patiënt

'Reinier de Graaf' werkt aan conditie patiënt

'Reinier de Graaf' werkt aan conditie patiënt 3
17 mei 2019

Darmkankerpatiënten van 75 jaar en ouder krijgen in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft voedingsadviezen ter voorbereiding op een operatie. Op die manier wil het ziekenhuis de conditie en voedingstoestand van patiënten gedurende zes weken voorafgaand aan de operatie optimaliseren. De patiënten krijgen daarnaast fysiotherapie. Ook na de operatie worden de voedingsadviezen en fysiotherapie voortgezet. Het doel is complicaties en de ligduur te verminderen en de overlevingskansen te vergroten.

Overlijdensrisico

Waarom specifiek voor darmkankerpatiënten is gekozen, heeft te maken met het hoge overlijdensrisico bij deze patiëntengroep. Na de operatie sterft 25 procent binnen een jaar. Het is volgens Deborah Meijburg een doelgroep met een hoog risico op ondervoeding. Meijburg is diëtiste in het Reinier de Graafziekenhuis.

Vitamine D

Ze zegt dat het verbeterde voedingspatroon start met vitamine D. Verder wordt gekeken of er sprake is van voedingsproblemen zoals risico op ondervoeding of passageproblemen. In dat geval starten de diëtisten een intensieve begeleiding om de voeding te optimaliseren. De adviesgesprekken verlopen telefonisch om de patiënten niet met extra ziekenhuisbezoeken te belasten.

Het project is in januari 2014 van start gegaan en de resultaten worden momenteel onderzocht door een promovendus. Meijburg heeft de indruk dat er minder complicaties optreden. Als de resultaten gunstig blijken te zijn, is het idee om het project uit te rollen in andere ziekenhuizen.

Beeld: ikazia.nl

MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.

Inschrijven nieuwsbrief

Nieuws

Alle nieuwsberichten
Bietensap’s nitraat vergroot spierkracht 4

Bietensap’s nitraat vergroot spierkracht

Tijdbeperkt eten, wat levert het op? 5

Tijdbeperkt eten, wat levert het op?

Kankeratlas wil aanzetten tot onderzoek en preventie 6

Kankeratlas wil aanzetten tot onderzoek en preventie

Vitortho 7
De Roode Roos 8
Tradeline 9

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 10:00-14.30 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2023 | Website realisatie & advies: WebFundament