Ananas

Categorie: 
Toepassing binnen het NTTT
Bij kanker Na kanker Preventief
Toepassing binnen het Moerman dieet
Uitleg
Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

De ananas is een tropische vrucht waarvan het vruchtvlees heerlijk sappig is. De ananas vormt zich door een grote hoeveelheid bloemen waar de harten van 'samensmelten' (elk 'oog' is een bloem geweest). Deze bijzondere vrucht is een bron van vitamine C en bromelaine.

Bromelaine wordt hoofdzakelijk gevonden in het hart van de ananas, en wordt regelmatig als voedingssuplement voorgeschreven vanwege zijn bijzondere eigenschappen. Bromelaine stimuleert de spijsvertering, bevordert eiwitvertering, werkt ontstekingsremmend  en vochtafdrijvend, het vermindert de groei van bepaalde tumoren en het beïnvloedt de slijmlaag om kankercellen, waardoor de aanval op deze cellen wordt vergemakkelijkt.
Helaas zijn er weinig wetenschappelijke onderzoeken te vinden om deze resultaten te beamen. Toch staan veel (natuur)artsen uit eigen ervaring achter deze stof, zo ook het MMV.

Behalve bromelaine bevat de ananas ook een grote hoeveelheid vitamine C. Vitamine C is het belangrijkste in water oplosbare antioxidant voor het menselijk lichaam. Het beschermt alle waterhoudende delen van het lichaam tegen vrije radicalen. Uit onderzoek is gebleken dat vrije radicalen verschillende lichamelijke aandoeningen veroorzaken zoals atherosclerosis, spasme in de luchtwegen die tot astma kunnen leiden, beschadigen van cellen in de slokdarm waardoor deze veranderen in kankercellen  en ze dragen bij aan de pijn bij artritis.

Er is nog een reden om ananas aan je dieet toe te voegen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat door het voldoende eten van fruit en groenten (3 stuks/porties per dag) de kans op macula degeneratie (verslechterd zicht door ouderdom) beduidend vermindert.

MMV advies
Om de hoeveelheid suikers te beperken wordt aan kankerpatiënten aangeraden slechts incidenteel ananas te gebruiken. Preventief en na kanker mag ananas vaker worden gegeten. 

Latijnse naam: 
Ananas Comosus

Wanneer te verkrijgen: 
maart-juni

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B6 0,08 mg
Vitamine B11 4 mcg
Vitamine C 23 mg
Kalium 170 mg
Magnesium 20 mg

Bevat ook mangaan.

Literatuur:

  • Cho E, Seddon JM, Rosner B, Willett WC, Hankinson SE. Prospective study of intake of fruits, vegetables, vitamins, and carotenoids and risk of age-related maculopathy. Arch Ophthalmol. 2004 Jun;122(6):883-92. 2004. PMID:15197064.
  • Cassileth B. Complementary therapies, herbs, and other OTC agents. Bromelain. Oncology (Williston Park). 2011 Feb;25(2):195.